Bardolino wordt al vele eeuwen gemaakt en als een smakelijke maar eenvoudige Italiaanse wijn beschouwd. De wijn is fris droog en meestal rood, Bardolino drink je op kamertemperatuur, maar vele liefhebbers geven er de voorkeur aan om de wijn licht te koelen in een wijnkoeler voor gebruik. Op die manier komen de smaken en de kruiden beter tot hun recht. De Bardolino wordt als een jonge wijn gedronken en een jarenkaart is er dan ook niet beschikbaar. Wil je een indicatie hebben, dan is de Amarone jarenkaart een optie, omdat deze van vrijwel dezelfde druiven wordt gemaakt.
Oorsprong
De Bardolino is genoemd naar de stad Bardolino op de zuidoostelijk oever van het Gardameer. De stad heeft minder dan 10,000 inwoners en de grootste stad in de nabije omgeving is Verona. Bardolino ligt te midden van een groot aantal dorpen waar wijngaarden zijn, die al vele eeuwen wijn produceren. Het eenvoudige karakter en de relatief lage prijs heeft de Bardolino ook populair gemaakt aks exportproduct. In Nederland wordt de Bardolino steeds vaker gedronken.
De druiven voor de Bardolino
De Bardolino wijn wordt gemaakt van typisch Italiaanse druiven die wat minder bekend zijn. De belangrijkste druivensoort is de Rondinella, maar ook Corvina, Molinari en Rossignol worden gebruikt. De druiven hebben ook die bijzondere kruidige smaak die met Italiaanse wijn wordt geassocieerd, De Rondinella druif is een autochtoon blauw druivenras uit Veneto. Men noemt deze druif ook wel eens een klein broertje van de Corvina. Het is een ras dat enorm productief is en de ranken moeten vaak ingetoomd worden om woekering te voorkomen. De smaak wordt met sappig en licht gekenmerkt. De wijn wordt al sinds honderden jaren op traditionele wijze gemaakt en blijft ongeveer 12 maanden in de wijnkelder voordat deze de markt opgaat.
Soorten
De meest geproduceerde Bardolino is de rode Bardolino Classico. Onder de naam Bardolino wordt ook rosé en witte wijn verkocht, maar de rode Bardolino is veruit het meest populair. Wat jaartallen geldt voor de Bardolino dat de wijn eigenlijk het beste gedronken kan worden binnen een jaar nadat deze op de markt wordt gebracht. De wijn kan nog maximaal een jaar of vijf na het oogsten van de druiven worden gedronken. De kwaliteit gaat daarna duidelijk achteruit.
Waar past Bardolino bij?
Bardolino is een typische wijn voor de wat lichtere gerechten. Pasta en Bardolino is in Italië dan ook een zeer gewilde combinatie. Maar de wijn smaakt ook uitstekend bij een salade. In Italië drinkt men de Bardolino graag bij een koude salade maar ook bij warme scampi’s. Als je de Bardolino wilt combineren met vlees dan is wit vlees een goede keuze. Ook bij wild zoals een eendenborst is deze wijn een aanrader. De laatste jaren is de Bardolino een typische wijn geworden die men bij een barbecue graag serveert. Gelet op het voorgaande is dat natuurlijk ook niet verwonderlijk omdat er bij die gelegenheid vaak salades en gegrild wit vlees op het menu staat. Zeker als je de wijn even hebt gekoeld zoals hiervoor al beschreven, is Bardolino ook een aanrader in gezelschap van een paar vrienden, met borrelnootjes of een goed boek.