Uiteraard weten we allen wel dat een wijnkaraf een sierfles is waarin wijn wordt geserveerd. Toch is een wijnkaraf – en een karaf in het algemeen – een bijzonder woord. Zeker binnen de oenologie, de zogenaamde wijnkunde, kan het begrip ‘ karaf ‘ wel eens voor verwarring zorgen. We zetten een en ander uiteen om enkele hardnekkige misverstanden voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen.
Er is inderdaad een heel verwarrend conceptverschil verbonden aan het woord karaf. Zo maken bijna alle andere talen een onderscheid tussen een zogenaamde wijnkaraf (id est een karaf zonder stopper of dop) en een “dectanteur” (een karaf mét stopper of dop). Vraag je in het buitenland een karaf water, dan zal dat meestal betekenen dat je gratis kraantjeswater wilt. Logisch: daar heeft een karaf geen stop.
Alhoewel we in Nederland het woord karaf zowel gebruik in de combinaties “ wijnkaraf “ en “ decanteerkaraf “, maken we echter wel een onderscheid tussen het karafferen van wijn en het decanteren van wijn.
Simplistisch samengevat is het karafferen van wijn niks meer of minder dan het overschenken van wijn in een wijnkaraf. De wijn in de wijnkaraf krijgt zo de tijd om te ademen en tot zijn recht te komen. Vooral bij jonge wijnen kan dat de intensiteit van de wijn ten goede komen. Over het algemeen wordt hier een brede wijnkaraf gebruikt om het verademingsproces te versnellen.
Wanneer we het hebben over het decanteren van wijn, dan schenken we de wijn inderdaad ook over in een glazen wijnkaraf. Decanteren gebeurt echter om een totaal verschillende reden dan bij het karafferen. Decanteren doen we om het droesem van de wijn te scheiden en een kleine hoeveelheid zuurstof in de wijn te vermengen opdat deze iets zachter wordt. We spreken dan niet meer over een wijnkaraf, maar over een decanteerkaraf.
Des te meer lucht in de wijn terecht moet komen, des te breder de decanteerkaraf zal zijn. Het verwijderen van het droesem en het controleren van het resultaat vormt de verklaring voor de glazen vormgeving van menig decanteerkaraf.
Vind je het allemaal iets te verwarrend? Dat hoeft geen al te grote ramp te zijn. Nieuwe vinificatietechnieken maken de verwarring steeds overbodiger. Dankzij deze vernieuwde technieken is het decanteren naar een decanteerkaraf minder snel noodzakelijk.
© 2024 — WijnenKoning.nl — v5 — 2024-10-13T03:17:49+02:00 — development by harrissoftware.nl