Barolo

Men noemt Barolo in Italië ook wel de wijn voor koningen. Dat heeft ook te maken met de zeer uitgesproken smaak van deze wijn van topklasse. Barolo heeft een hoog tanninegehalte en dat zorgt voor een licht wrange en zure smaak die je moet kunnen waarderen. De kleur van de wijn is lichtrood en de wijn moet minstens 2 jaar op eikenhout en 1 jaar op de fles rijpen.

Oorsprong

Barolo komt uit de Piemonte, een streek ten zuiden van Turijn. De Barolo is vernoemd naar het dorp waar de meeste wijngaarden liggen en al sinds 1860 wordt deze tot de beste wijnsoorten van Italië gerekend. De Barolo ruikt naar viooltjes, rozen en teer. Dat laatste komt uiteraard door de tannine. De wijn uit de goede jaren kan wel 30 jaar worden bewaard en krijgt met het verloop van de tijd een oranjeachtige kleur.

De druiven voor de Barolo

Barolo mag maar met een soort druif worden gemaakt: de nebbiolodruif uit een regio in de Piemonte. De oorsprong van de naam is niet helemaal duidelijk. Gelet op de kwaliteit van de wijn is de meest gehoorde verklaring dat de naam afstamt van nobile wat in het Italiaans staat voor nobel. Maar een andere veelgehoorde verklaring wijst naar het woord nebbia, dat is de mist die over de wijnvelden trekt als de druiven in de maand oktober worden geoogst. De kwaliteit van de Barolo volgens de jarenkaart:

• 2006: uitmuntend 
• 2007: uitmuntend 
• 2008: zeer goed 
• 2009: zeer goed 
• 2010: uitmuntend 
• 2011: zeer goed 
• 2012: goed 
• 2013: zeer goed

Soorten

Er is ook witte Barolo te koop waar bij Barolo denk je toch vooral aan een stevige Italiaanse rode wijn. De Asheri Barolo is een bijzondere wijn omdat deze een blend is van verschillende wijngaarden. Uiteraard geldt ook in dit geval dat de Barolo uitsluitend is gemaakt van de nebbiolo uit het beperkte gebied in Piemonte waar deze wordt verbouwd. Door de mix van druiven van verschillende wijngaarden heeft deze Bardolo een elegante smaak zonder dat de kracht die deze wijn zo typeert, is verdwenen.

De Batasiolo Barolo is wel afkomstig van één wijngaard die eigendom is van de familie Dogliani in Langhe. Deze wijngaard bestaat al sinds 1950 en kent 150 hectaren beplant met de nebbiolo. De Batasiolo Barolo is granaatrood en is twee jaar gerijpt op Frans eikenhout. Op de fles wordt deze wijn nog ongeveer een jaar gelagerd voordat deze verkocht wordt. Deze Barolo is een van de toppers van de soort. De smaak is bijzonder complex met een groot aantal aroma’s. De tannine in de Batasiolo Barolo is fluweelzacht maar geeft de wijn ook body en karakter. Ook de Ascheri Barolo is een bekende variant.

Waar past Barolo bij?

Barolo heeft een zeer uitgesproken smaak door de tannine. Het past dan ook vooral bij gerechten die bij deze smaak passen. Hierbij moet je denken aan rood vlees of een stevig stoofpotje. Een hertenbiefstuk is een perfecte keuze. Ook truffelgerechten vormen een goede combinatie met deze klasse wijn, evenals paddenstoelen. In ieder geval is de Barolo geen wijn die past bij subtiele smaken omdat deze worden overstemd door de wijn. Ook voor zoete gerechten moet je een andere keuze maken omdat de wijn hierdoor relatief zuurder lijkt te smaken en ook de tannine wordt versterkt in smaak.

wijnenkoning.nl
Logo