De Beaujolais is zonder meer een van de meest sappige en fruitige wijnen die er bestaan. Het is ook een wijn die bekend is geworden door primeurwijnen die elke derde donderdag van de maand november worden gepresenteerd. Deze noemt men altijd trots de nouveau Beaujolais. Deze wijn was al populair in de tijd van de Romeinen en al ver buiten de streek bekend in de middeleeuwen. Na een moeilijke tijd werd de Beaujolais in de 18e eeuw weer enthousiast in Parijs ontvangen als een aangename dorstlesser. Dat geldt ook nog vandaag de dag. Maar deze wijn biedt ook zeer mooi gestructureerde wijnen, die de naam cru met ere dragen.
De naam van de Beaujolais stamt van het stadje Beaujeu dat in de middeleeuwen al stadsrechten kreeg. Het gebied van de Beaujolais bestaat uit twee wijnbouwstreken. De Haut-Beaujolais en de Bas-Beaujolais. De noordelijk helft bestaat uit granietachtige ondergrond. Hier worden de cru’s geproduceerd. In het zuidelijk gebied is men trots op de primeur die men ieder jaar kan leveren. Hier komt de ‘gewone’ Beaujolais vandaan.
Beaujolais wordt gemaakt met gamay-druiven. Het is de gewoonte om deze druiven zoveel mogelijk met de hand te plukken zodat de druiventrossen zo min mogelijk beschadigd raken. De trossen worden vrijwel meteen in grote vaten van cement of roestvrijstaal gedaan. Door het gewicht van de druiven bovenop worden de druiven onderop geplet. Na het pletten begint de gisting van dit deel van de druiven. Het koolzuurgas dat bij de gisting van de onderste druiven vrijkomt zorgt ervoor dat de bovenliggende druiven in de schil ook gaan gisten. Dit proces noemt men maceratie onder koolzuur.
De bijzondere Beaujolais wijnen worden de cru’s genoemd. Er zijn 10 cru’s in het gebied en de bekendste namen zijn Fleurie, Moulin-a-Vent en Brouilly de Brouilly. Deze cru wijnen zijn in net algemeen in het 2e jaar na de oogst goed op dronk. De Morgon is een krachtige en volle wijn uit de Beaujolais. De kleur is een diep granaatrood en het aroma is dat van rijpe kersen, perziken, abrikozen en pruimen. Het grootste gedeelte van de Beaujolais behoort tot de Villages. Hiertoe rekent men de eenvoudige, maar fruitige wijnen die vooral uit het zuidelijke gebied komen. Met noemt dit ook wel de wijnen uit het land van de vergulde stenen. Er is ook een versie van Beaujolais Blanc. De eenvoudige wijnen van 2018 moeten inmiddels wel uitgeschonken zijn omdat ze anders hun smaak hebben verloren. De wat duurdere Beaujolais van 2016 en 2017 is inmiddels ook goed op dronk. Ook deze moeten echter niet lang worden bewaard.
De Parijzenaars noemden de Beaujolais al eeuwen geleden een goede dorstlesser en uiteraard heeft men daar beslist verstand van wijn. Een jonge Beaujolais drink je dan ook bij voorkeur bij pikant eten. In de streek zelf wordt een fles opengetrokken als men aan een pittige worst begint of bijvoorbeeld brood met kaas en gerookt spek. Maar een betere Beaujolais of een van de cru’s kan je ook serveren bij vlees- of wildgerechten. En uiteraard smaakt een dergelijke wijn ook altijd in het gezelschap van goede vrienden en met een borrelhapje.
© 2024 — WijnenKoning.nl — v5 — 2024-11-20T18:21:09+01:00 — development by harrissoftware.nl