De beste wijnen voor jouw High Wine

Een High Tea kennen we allemaal. Scones, mini sandwiches en gebakjes en natuurlijk liters thee. De High Wine heeft inmiddels ook aan populariteit gewonnen en is één van de favoriete uitjes van vele wijnliefhebbers. Deze kun je natuurlijk in een wijnbar of restaurant doen, maar je kunt ook je eigen High Wine thuis organiseren.

Thema bedenken

Het belangrijkste is om op voorhand al te bepalen welk thema je aan wil houden. Dit kan van alles zijn. Je kunt gaan voor een druif, een seizoen, een land of een specifiek gebied. Binnen een land zijn de verschillen groot, maar binnen een specifiek gebied kan het juist leuk zijn om naar verschillende stijlen te gaan kijken om zo te vergelijken. Kijk alleen al naar de Bourgogne. Er is een wereld van verschil tussen een wat strakkere Chablis en een vollere Côtes de Beaune.

Oude Wereld versus Nieuwe Wereld

Wijnlanden in Europa noemen we de Oude Wereld en overige landen de Nieuwe Wereld. Het is leuk om wijnen van dezelfde druif, maar uit de verschillende werelden, tegenover elkaar te zetten. Proef een Sauvignon Blanc uit de Franse Loire naast een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of Chili of ga voor een Chenin Blanc versus Steen uit Zuid-Afrika. ‘Steen’ is de naam die daar wordt gegeven aan de druif Chenin Blanc. Door het verschil in klimaat of vinificatietechnieken kunnen wijnen uit de Oude en Nieuwe Wereld onderling enorm verschillen.

De juiste volgorde

Zorg dat je de wijnen in de juiste volgorde zet. Een droge witte wijn zal altijd voor een zware rode wijn gezet moeten worden. Het opbouwen van de smaakintensiteit is enorm belangrijk. Proef daarom altijd eerst de wijnen voor, voordat je de juiste volgorde gaat bepalen. Wit gaat voor rood en licht gaat voor zwaar. Beginnen met een bubbel is altijd een goede optie. Wijn bestellen voor je proeverij kun je in de winkel doen of online. Het voordeel van online bestellen, is dat je al snel in de beschrijvingen en proefnotities kunt zien wat je kunt verwachten en je hoeft er de deur niet voor uit.

Hapjes

Niet onbelangrijk zijn de hapjes die je erbij serveert. Kijk goed naar wat bij welke wijn past en kijk uit met enorm uitgesproken smaken. Je wil niet hebben dat je met een pikante chorizo de wijn die je daarna wil gaan proeven al hebt verpest. Sommige smaken zijn te heftig om de volgende wijn goed te kunnen proeven.