De leukste Wine Farms in Zuid-Afrika

Terwijl de langzaam zakkende zon de toppen van de bergen in de verte beschijnt, geniet ik van de zwoele warmte in de schaduw van een enorme eikenboom. Een perfect gemaaid gazon strekt zich uit voor het eeuwenoude romantische Kaap Hollandse huis met de zo typische sierlijke ronde gevel die me doet denken aan Amsterdam. Als ik mijn glas hef flonkert de wijn in een laatste zonnestraal, terwijl ik lui uitkijk over de vallei voor me met wijngaarden die reiken tot aan de horizon. Ik proef van het tongstrelende vocht dat hier wordt geproduceerd en bedenk me dat er tóch een hemel op aarde bestaat … Ben je een wijnliefhebber, dan zal je tijdens een reis naar Zuid-Afrika je hart op kunnen halen. In Zuid-Afrika worden top kwaliteit wijnen geproduceerd die je tijdens een rondgang langs diverse wijnboerderijen kunt proeven. Het is jammer genoeg ondoenlijk om ze állemaal te bezoeken, dus je zult waarschijnlijk een keuze moeten maken. Gelukkig heeft reisorganisatie Sable Tours een selectie van de leukste Wine Farms in Zuid-Afrika voor je uitgezocht.

Groot Constantia

Voor een bezoek aan Groot Constantia hoef je niet ver te gaan, dit fraaie landgoed ligt namelijk in Kaapstad. Het is tevens een van de oudste wijnboerderijen van Zuid-Afrika, opgericht door de eerste gouverneur van de Kaap, Simon van de Stel (juist ja, die ook zijn naam gaf aan Stellenbosch). Als dank voor zijn diensten vroeg hij van de VOC een stuk land aan de achterzijde van Tafelberg. Hij gaf zijn boerderij de naam ‘Constantia’ vanwege de constante kwaliteit van de wijnen die het land hem leverde. De Constantia wijnen verkregen wereldwijde faam, en vonden hun weg naar de wijnkelders van beroemdheden zoals keizer Frederik de Grote en Lodewijk de 16e. Jane Austen roemde de wijn in haar roman ‘Sense and Sensibility’ als een middel tegen een gebroken hart! Trek genoeg tijd uit voor een bezoek aan Groot Constantia, er valt van alles te zien en te beleven. Je kunt het originele Kaap Hollandse huis en de Cloete wijnkelder bekijken, het museum bezoeken en een wandeling maken door de wijngaarden. Sluit je bezoek af met een gewone wijnproeverij óf kies voor een wijn- en chocoladearrangement.

Vergenoegd Löw Wine Estate

Vergenoegd Löw Wine Estate is een authentiek landgoed niet al te ver van Kaapstad. De wijnboerderij ligt aan de Eerste Rivier en is opgericht in 1696. Het landhuis dateert van 1773 en is een nationaal monument. Bij Vergenoegd staat respect voor het land voorop en het streven is om bij de teelt van de druiven het milieu zo min mogelijk te belasten. Druiven zijn gevoelig voor ziektes en ongedierte, maar bij Vergenoegd proberen ze op een natuurlijke manier ongedierte te bestrijden. Daarvoor hebben ze zo’n 1600 (!) personeelsleden in dienst. Dit personeel, bestaande uit Indische loopeenden, wordt losgelaten in de wijngaarden om zich te goed te doen aan slakken. Drie keer per dag wordt de grote groep eenden langs de oude boerderij naar de wijngaard gedreven, een schouwspel dat niet alleen voor kinderen een geweldig leuk gezicht is. Reserveren is niet nodig, zorg er alleen voor dat je op tijd aanwezig bent. Naast de gebruikelijke wijnproeverij en rondleiding door de kelder kun je ook een picknickmand bestellen voor een heerlijke lunch op het gazon. In het aanwezige winkeltje worden naast de wijnen heerlijke verse lokale producten verkocht, zoals kaas, olijven en vers gebakken brood.

Fairview Wine Estate

Dat wijn en kaas goed samen gaan wordt weer eens bewezen bij Fairview Wine Estate. Fairview is naast een wijnboerderij ook een ambachtelijke kaasmakerij. Fairview is een vrij jong bedrijf, opgericht in 1955 door de zoon van een Litouwse immigrant. De familie introduceerde mediterrane druivensoorten op het landgoed, zoals de Sirah en Sangiovese druiven. Een kudde van zo’n 750 geiten zorgt voor het voornaamste ingrediënt voor het maken van de meer dan 50 verschilllende soorten smakelijke kazen die uit de kaasmakerij van Fairview rollen. Een leuke attractie is de op het landgoed aanwezige ‘Goat Tower’. De geiten vinden het heerlijk om dit 2-verdiepingen tellende bouwwerk te beklimmen en vanuit deze uitkijktoren hun omgeving in de gaten te houden. De geiten hebben ook hun naam verleend aan een selectie wijnen van Fairview, het ‘Goats do Roam’ assortiment. Het verhaal dat hier achter schuilt is dat de zoon van de eigenaar op een dag het hek van het geitenverblijf per ongeluk open had gelaten, waarna de hele kudde vrolijk door de wijngaarden zwierf en zich tegoed deed aan de sappigste druiven. Bij een bezoek aan Fairview kun je de ‘Goat Tower’ bekijken (vooral leuk als in het voorjaar de jonge geitjes zijn geboren), producten kopen in de bakkerij en winkel en deelnemen aan een gecombineerde proeverij van wijn en kaas. Fairview heeft ook een goed restaurant waar eigen en lokale verse producten worden geserveerd.

Haute Cabrière

Een van de mooiste wijnboerderijen van Zuid-Afrika is Haute Cabrière in de Franschhoek Valley. In 1694 verkreeg een Franse hugenoot een stuk land in de vallei, dat hij de naam Cabrière gaf, naar zijn geboortestad in Frankrijk. Bijna 300 jaar later kocht de toenmalige eigenaar, Achim von Arnim een nieuw stuk land, Haute Cabrière, aan de Franschhoek pas over de Franschhoek bergketen. In de helling van de berg werd een ondergrondse wijnkelder uitgegraven, waar de wijnen perfect op temperatuur blijven. De eigenaar besloot naast Pinot Noir ook Chardonnay wijnstokken te planten en gebruikte de opbrengst om een lokale versie van de Franse Champagne te creëren, de Pierre Jourdan Brut Méthode Cap Classique. De perfecte plek om deze mousserende wijn te drinken is vanaf het terras voor de wijnkelder van Haute Cabrière, waar vandaan je een wijds en absoluut adembenemend uitzicht hebt over de Franschhoek Valley en de omringende bergen. Bezoek Haute Cabrière bij voorkeur in de namiddag zodat je de zon onder kunt zien gaan in de vallei en combineer het met een stop in het leuke stadje Franschhoek. Haute Cabrière heeft ook een uitstekend restaurant.