Iedere maand begint een flink aantal Nederlanders aan het avontuur om een eigen onderneming te beginnen. Dat kan zijn om wat extra te verdienen maar ook om een nieuwe koers te kiezen. Inmiddels verdienen in ons land al bijna 2 miljoen mensen als zelfstandige hun boterham. Wellicht heb je wel eens nagedacht over een eigen wijnhandel. Wat is daarbij dan van belang en welke valkuilen moet je vermijden.
In principe kan je in ons land een wijnhandel beginnen zonder daar een specifiek diploma voor te overleggen. Vroeger was er een slijters-diploma en de houder daarvan wist daardoor ook het een en ander van wijn. Maar voordat je nu meteen naar de Kamer van Koophandel rent, is het wel verstandig om te zorgen dat je voldoende kennis van wijn opdoet. Om een product te kunnen verkopen, moet je er immers wel voldoende van afweten. Je vraagt tenslotte onbekenden producten van jou te kopen.
In het huidig tijdsgewricht denk je wellicht al gauw aan een webwinkel voor wijn. Maar wijn is een kwetsbaar en zwaar product om te laten vervoeren. Ook kopen de meeste mensen wijn niet in dozen maar per fles, ook iets om over na te denken. Een wijnwinkel brengt weer andere kosten met zich mee en vraagt investeringen. Vaak denken beginners eraan om als tussenpersoon op te treden tussen de wijngaard en de klant. In dat geval voorkom je kosten en risico’s, maar welke marge blijft er dan voor jou over? Bedenk ook hierbij dat je als verkoper via het web een plicht hebt om de klant een mogelijkheid geven van retourneren. Dat kan je nooit geheel uitsluiten in je algemene voorwaarden.
Iedere beginnende ondernemer hoopt de niche te ontdekken waardoor zijn business een groot succes zal worden en snel groeit. Een niche is echter niet zomaar gevonden. Als jij de eerste bent in de wijnhandel om een bepaalde wijn te gaan verkopen, weet je dan wel zeker dat er een markt is voor dat product? Zijn er al concurrenten die ook deze producten verkopen en wat kan jij meer bieden? De meeste webwinkels die weer sluiten, hebben een verkeerde keuze gemaakt qua assortiment. Dat is vaak een dure vergissing als je een voorraad hebt moeten aanleggen. Wijn kan je in ieder geval nog opdrinken.
Een financieel plan hoort er ook bij en daaruit kan je ook afleiden hoe ver je polsstok reikt. De huidige rente is laag en er zijn meerdere opties voor geldverstrekkers. Kijk bijvoorbeeld eens naar de opties voor geld lenen bij Becam. Het is beslist ook een goede test om te kijken of jouw plannen ook voldoende financierbaar zijn.
Heb je alle voornoemde stappen doorlopen dan ben je in ieder geval een doorzetter en wellicht uit het ondernemershout gesneden. Ongeveer 1/3 van de nieuwe ondernemers ‘overleeft’ de eerste 12 maanden. Daarna wordt het meer eenvoudig. Veel succes in de wijnhandel.