Het gevaar van alcoholverslaving

Is wijn drinken goed voor je? En zo ja, wanneer is wijn drinken dan goed voor je? En als het drinken van wijn niet goed voor je is, waarom dan niet? Allemaal vragen waar we proberen een antwoord op te krijgen. Laten we beginnen om te zeggen dat, en iedereen weet dit, alcohol nooit goed voor je is. Het is dus ook niet de bedoeling om wijn een vervanger te laten zijn voor fruit of groente. Maar je kunt wel, met mate, genieten van een lekker glas wijn. Dan kan het drinken van een glaasje wijn wel misschien een klein voordeel hebben. Een paar voorbeelden:

· Wijn heeft antimicrobiële eigenschappen daardoor kan het drinken van een klein glas rode wijn per dag kan zorgen voor minder problemen aan je tanden en tandvlees. De antimicrobiële eigenschappen zouden zorgen voor minder groei van bacteriën. Dat zou dan ook voor de streptokokken bacterie gelden die zorgt voor gaatjes en een slechte adem

· In rode wijn zitten antioxidanten die het aanmaken van nieuwe vetcellen zouden helpen verminderen. Daarnaast zouden antioxidanten kunnen helpen tegen de negatieve effecten van UV straling van de zon. Resveratrol is zo’n antioxidant dat ervoor zou kunnen zorgen dat je luchtwegen beter beschermd zijn tegen gifstoffen. Ook zou het goed zijn voor je hersenen en het risico op dementie en vroegtijdig weefselafbraak verkleinen.

Wijn drinken om risico op ziektes te verkleinen

Het klinkt te mooi om waar te zijn: het drinken van wijn om risico’s op ziekte te verkleinen. En dat is het dus ook. Dat is de reden dat we ‘zouden kunnen’ aangeven. Maar alle proeven die dit uitwijzen zijn gedaan op dieren. De hoeveelheid van de middelen die positief zouden zijn is ook belangrijk. Wanneer je van de positiviteit van de middelen in wijn wilt profiteren moet je namelijk een enorme hoeveelheden wijn drinken. Dat gaat om wel meerdere flessen per dag. Het voordeel van wijn drinken is dus niet wetenschappelijk aangetoond, behalve op dieren en met hele hoge dosis.

Wat is wijn eigenlijk?

Volgens Wikipedia is wijn een alcoholische drank die ontstaat na de gehele of gedeeltelijke gisting van het druivensap, waarbij de suiker van de druiven wordt omgezet in alcohol. Het volledige proces van wijnbereiding noemt men vinificatie. Een standaard fles wijn heeft een inhoud van 750 ml. Hier kun je dus ongeveer vijf glazen wijn uit schenken. Voor één fles wijn gebruikt men tussen de 300 en 900 druiven. Verder bestaat wijn voornamelijk uit water, alcohol, suiker, mineralen, zuren en antioxidanten. De naam ‘wijn’ is in Nederland wettelijk beschermd en je hoeft dan ook niet bang te zijn dat er in wijn synthetische middelen zitten.

Hoeveel wijn mag je drinken?

Zoals we eerder al hebben gezegd, alcohol is echt niet gezond omdat de voordelen van alcohol niet opwegen tegen de nadelen. Zelfs één glas wijn per dag kan het risico op bepaalde ziektes vergroten in plaats van verkleinen. Dat betekent dat matig alcohol gebruik van één glas per dag dus positieve én negatieve effecten heeft. Wanneer je meer dan één glas alcohol per dag drinkt, ligt het gevaar van alcoholverslaving op de loer. Denk je dat je alcoholverslaafd bent zoek dan hulp bij alcoholisme.