Een groot deel van de Nederlandse bevolking drinkt zo nu en dan een glas wijn. Het heeft dan ook een sociale functie. Glazen wijn bij een feestje zijn bijvoorbeeld populair, maar wijn smaakt ook goed bij verschillende soorten gerechten. Als je een groot wijnliefhebber bent, dan wil je natuurlijk ook meer weten over de geschiedenis van wijn en worden voorzien van andere relevante informatie. In dit artikel gaan we je wat dat betreft op je wenken bedienen.
Veel mensen vragen zich af hoe wijn is ontstaan en helaas is dat niet helemaal duidelijk. Wel circuleert er al een tijdje een bekend verhaal over wijn. Een herder, die de naam Ararat draagt, zou ooit de eerste wilde druif hebben geplukt. Daarna ontdekten ze dat het persen van druiven voor gisting zorgt. Wijn was daarna officieel een feit! Het is niet zeker of dit daadwerkelijk de oorsprong van wijn is, maar het is in ieder geval een leuk verhaal dat je tussen de kaasblokjes door tijdens een feestje kunt vertellen. Koop hier dan ook gelijk een lekkere fles!
Welnu, de meeste wijnen bevatten alcohol en de primaire functie van wijn is dan ook een lekker gevoel krijgen. Maar wijn heeft daarnaast ook nog verscheidene andere functies. Denk bijvoorbeeld aan de religieuze functie. In de Oudheid dachten veel mensen dat wijn bovennatuurlijke krachten had. De Grieken gebruikten de wijn als een sacrament en rode wijn werd ook bij offeren gebruikt, ter vervanging van echt bloed.
Maar de bekendste religieuze functie van wijn zie je natuurlijk terug in het Christendom en dan met name bij Jezus Christus van Nazareth. Het verhaal wil immers dat Jezus water in wijn kon veranderen. Daarnaast wordt wijn binnen het christendom soms gezien als vervanging van het bloed van Jezus Christus.
Wijn wordt vaak gedronken tijdens het koken, maar veel mensen koken ook met wijn. Als wijn lang genoeg wordt gekookt, dan verdampt de alcohol en blijven de aroma’s wel in tact. Wijn is bijvoorbeeld minder vettig dan olie en daarom ook gezonder voor je lichaam. Daarnaast zijn wijnen echte smaakversterkers. Een volle wijn past bijvoorbeeld perfect bij kruidige gerechten, terwijl lichte wijnen meer passen bij romige gerechten.
Dan is het nog even leuk om in te gaan op de verschillende wijnsoorten die bestaan. Een van de bekendste wijnen is rode wijn. Deze wijn wordt gemaakt van blauwe druiven en de schil bevat rode kleurstof. Rode wijn wordt doorgaans op kamertemperatuur geserveerd, maar er zijn ook mensen die het liever koud drinken.
Witte wijn bevat geen kleurstoffen en wordt vrijwel altijd koud gedronken. Daarnaast heb je ook nog roséwijn.
We hebben de wijnsoorten nu op een bepaalde manier ingedeeld, maar dit is niet de enige indelingsoptie. Je kunt ze namelijk ook indelen op basis van het type of het gehalte aan restsuiker.