We hebben allemaal wel eens met de handen in het haar gezeten om de juiste wijn te kiezen. Veel mensen kiezen daarom voor wat ze gewoon lekker vinden. Maar wat doe je als je een formele dinner party organiseert of bij speciale gelegenheden? Niet getreurd! Wij zullen je alle ins en outs geven om de juiste wijn te selecteren.
De fruit smaken van rode wijn kun je in twee categorieën delen, rood fruit of donker fruit. wanneer je deze twee categorieën uit elkaar kunt houden, zul je ze kunnen herkennen. Daarbij maakt het niet uit als je niet weet welke druiven gebruikt zijn. Rode wijnen die “rood fruit” bevatten, zijn vooral licht van smaak. Hieronder valt de wat zure smaak van cranberry of juist de zoetere smaak van framboos. De wijnen met wat meer “body” zijn de wijnen met donker fruit. Denk aan zwarte bes, acai, of vijgen. Een goede rode wijn kan gecombineerd worden met verschillende vleeswaren. Met name varken, rund, eend, lams, rund en gedroogd vlees zoals ham en worsten.
Wij hebben een top drie rode wijnen voor je op een rijtje gezet:
- L'Arjolle Côtes de Thongue rood 2020: breed inzetbaar
- Cantine Due Palme Squinzano Angelini 2019: lekker bij een barbeque of winteravonden
- La Cour des Dames Pays d'Oc Merlot 2020: heerlijk bij gegrilde ham of varkensvlees
Ook bij witte wijnen kun je smaken onderscheiden. Je kunt een tweedeling maken tussen citrusfruit en steenfruit. Je kunt hier goed in worden door zoveel mogelijk witte wijnen te proeven. Witte wijnen worden beïnvloed door het klimaat waarbinnen de druiven zijn gekweekt. Hier zul je ook gauw achterkomen. Probeer bij het oefenen eerst de fruit smaken te onderscheiden en daarna een onderscheid te maken. Je kunt het beste kiezen voor witte wijnen bij romige gerechten uit de Franse keuken, pasta’s of een romige soep. Daarnaast past het ook heel goed bij schaaldieren, kip en andere vogels.
Naast de drie beste rode wijnen, hebben wij ook een top drie geselecteerd voor witte wijnen:
- L'Arjolle Côtes de Thongue wit 2021: inzetbaar bij verschillende gerechten
- Castelo de Medina Rueda Verdejo 2021: ideaal voor gegrilde vis of gamba’s.
- La Cour des Dames Pays d'Oc Sauvignon Blanc 2020: lekker bij salades en vis
Kortom, wijn kun je op basis van het type gerecht kiezen. Rode wijn past bij rood- en gegrild vlees en witte wijn bij romige gerechten en zeedieren. Uiteraard kun je altijd gewoon kiezen wat je zelf lekker vindt.