Met deze tips gaat je fles wijn lang mee

In de meeste gevallen gaat een geopende fles wijn vaak dezelfde dag nog op. Maar het komt wel eens voor dat je nog een restje wijn over houdt. Hoe lang kun je de wijn dan nog bewaren? En hoe doe je dat het beste? Ook als de fles gesloten is wil je je wijn natuurlijk zo lang mogelijk goed houden. We geven je daarom enkele tips om jouw fles wijn, zowel gesloten als geopend, zo lang mogelijk goed te houden.

Wijn bewaren als de fles nog gesloten is

Hoe lang je een fles wijn kunt bewaren is afhankelijk van enkele factoren. Over het algemeen geldt dat je een fles witte wijn zo’n 1 – 2 jaar kunt wegleggen en een fles rode wijn zo’n 2 – 10 jaar. Hoe lang dit exact is, is onder andere afhankelijk van de balans tussen de zuurgraad, restsuikers, tannines en het alcoholpercentage.

De meeste witte wijnen zijn bedoeld om meteen van te genieten. Fruitige, lichte rode wijnen blijven ook het lekkerst als je ze binnen drie jaar opdrinkt. Heb je een iets krachtigere rode wijn of een houtgerijpte witte wijn, dan kun je de wijn vaak tot wel vijf jaar wegleggen.

Door je wijn op een koele en donkere plek te bewaren zorg je ervoor dat hij optimaal bewaard blijft. Zorg er ook altijd voor dat je wijnen met een kurk op hun kant legt. De kurk blijft zo in contact met de wijn wat ervoor zorgt dat de kurk niet uitdroogt. En een uitgedroogde kurk wil je niet, dan gaat je wijn namelijk veel sneller achteruit.

Wijn bewaren als de fles is geopend

Heb je een fles wijn losgetrokken maar heb je aan het einde van de avond nog een restje over? Geen probleem. Ook geopend is je fles nog een paar dagen houdbaar. De kwaliteit van de wijn gaat wel sneller achteruit. Doordat de wijn in contact komt met zuurstof gaat de wijn oxideren met als gevolg dat de fruitige smaken naar de achtergrond gaan en de zuren meer naar de voorgrond komen. Bewaar een geopende fles wijn dus altijd in de koelkast. Door de kou wordt het oxidatieproces afgeremd en gaat je wijn iets langer mee.

Over het algemeen geldt dat wijn nog zo’n drie tot vijf dagen goed blijft in de koelkast als de fles eenmaal open is. Daarna kun je de wijn ook nog wel drinken, maar zal deze steeds minder lekker gaan smaken. Proef de wijn daarom altijd even voor je de wijn gaat drinken. Ook is het goed om je fles rode wijn op tijd uit de koelkast te halen zodat deze op temperatuur kan komen. Op de juiste temperatuur komen de smaken van de wijn namelijk veel beter naar voren.

Wijnpakket kopen

Ben je nieuw in de wereld van wijn? Koop dan eens een wijnpakket. Een wijnpakket met verschillende wijnen is de perfecte manier om je smaak te verbreden en verschillende wijnen te proeven. Daarnaast heb je vaak ook nog eens extra wijn voordeel doordat de prijs lager ligt dan wanneer je de wijnen los zou kopen!