Wat hebben een varkenshaas en een goede hertenbiefstuk met elkaar gemeen? Natuurlijk zijn ze alle twee overheerlijk, maar bovenal laten ze zich ideaal serveren met een romige portsaus. Het grote voordeel hierbij is dat je de portsaus gewoon samen met het vlees maken kan. Zo kan de pan waarin je het vlees gebakken hebt als basis dienen voor de bereiding van de rode portsaus. Hieronder ontdek je wat de lekkerste ingrediënten zijn die je nodig hebt om jouw rode portsaus te maken. Uiteraard geven we ook meteen een heerlijk portsaus recept mee, hebben we het over de ideale port om rode portsaus te maken en geven we enkele combinatietips.
Wanneer we een heerlijke rode portsaus maken, mogen ook de lekkerste ingrediënten niet ontbreken. Om die reden raden wij minimaal het gebruik van onderstaande ingrediënten aan:
- dl fond;
- 3 dl rode port;
- Vijftig gram roomboter;
- 2 eetlepels honing;
- 5 takjes tijm;
- 1 el balsamicoazijn;
- Zout en peper.
Voor de fond raden we in principe steeds een rundsfond aan, zeker bij een hertenbiefstuk met portsaus. Bij een heerlijke struisvogelfilet of een knapperige eend in rode portsaus kies je echter voor een gevogeltefond. Weet overigens dat je de portsaus zeker ook zelf verder op smaak mag brengen door look, sjalotjjes of zelfs de schil van sinaasappel toe te voegen. Vergeet de rode portsaus nadien wel niet goed te zeven. In onderstaand rode portsaus recept leggen we een en ander voor jou uit.
Lees ook: Zo maak je eenvoudig een heerlijke witte wijnsaus
Onze rode portsaus zelf maken begint met het in blokjes snijden van onze roomboter. Dat leg je op een bordje en bewaar je in de koelkast. Zorg ervoor dat de roomboter ijskoud (maar niet bevroren) is wanneer we het straks gebruiken. Versnijd ondertussen de toevoegingen die je wilt gebruiken, zoals een teentje look of enkele sjalotjes. Hoewel geen verplichting, is het altijd een aanrader. Fruit goed op een laag tot medium vuurtje en voeg vervolgens de fond, de tijm en de port eraan toe. Laat over een goed kwartier op een hoog vuur tot ongeveer de helft inkoken. Dek goed af en laat het afkoelen terwijl je het vlees klaarmaakt.
Na de bereiding van het vlees verwijder je de al te bruine aanbaksels en blus je de pan met ongeveer twee eetlepes water. Met een garde roer je de resterende aanbaksels goed los. Hieraan voeg je vervolgens de rode portsaus toe, waarna je alles nog ongeveer drie minuten laat inkoken. We voegen intussen ook honing, balsamicoazijn, peper en zout toe. Nog even de saus zeven en opvangen in de pan om het op een zacht vuurtje tot rust te laten komen. Tot slot voegen we de klontjes roomboter één voor één toe en kloppen we ze goed door, tot we een mooie romige rode portsaus bekomen. Serveer mooi over het vlees en drappeer rond het bedje.
In principe maakt het niet zoveel uit welke port je voor de portsaus gebruiken zal. Hier geldt echter wel de regel dat wat je niet zou drinken, je ook niet voor de saus gebruiken mag. Verder moet het een krachtige port zijn. Liefst een beetje droger, maar zeker bij gevogelte kan ook een zoete port dienst doen. Ben jij geen portdrinker en haal je de port enkel in huis voor het bereiden van gerechten? Dan kies je best voor een port die na opening iets langer houdbaar is. Een Ruby Port, een Tawny Port of een Colheita Port zijn bijvoorbeeld aanraders.
Wat ons betreft hoef je zeker niet meer dan vijftien euro uit te geven voor een port voor rode portsaus. Een Kopke Fine Tawny Porto is bijvoorbeeld een goed idee. Zeker zijn bouquet van hout en gedroogde vruchten biedt een meerwaarde voor de rode portsaus.
Lees ook: Hoe lang kun je port bewaren?
Dat een hertenbiefstuk met portsaus het altijd wel goed doet, hoeven we je vast niet te vertellen. Toch kan het ook met heel wat andere gerechten geserveerd worden. In principe doet rode portsaus het goed met alle wild- en rundgerechten. Ook gerechten die perfect samengaan met sinaasappelschil en honing, zoals eendenborst, doen het goed met portsaus. Denk echter ook aan kruidige en gepeperde gerechten zoals een geroosterde gans met portsaus. De lekkerste combinatie? Dat hangt natuurlijk af van jouw voorkeuren. Maar restaurantgangers blijken toch wel een voorkeur te hebben voor gebakken eendenlever met rode portsaus. Je bent natuurlijk voor of tegen, maar portsaus laat zich er alvast graag mee combineren.