We zeggen wel eens dat vis hoort te zwemmen. Wat ons betreft kan hij dat zwemmen het best in wijn doen. Komt het aan op een begeleidende wijn? Dan moet je alvast weten dat zalm hoort bij het select clubje van de vette vijf, die elk hun eigen en unieke begeleidende wijn vergen. De ideale wijn bij zalm? Welke wijn bij zalm aansluit hangt gedeeltelijk af van de bereidingswijze en enkele subtiele persoonlijke voorkeuren.
Klassiek linken we vis met witte wijn, maar laat ons alvast duidelijk zijn: bij de vette vijf kan alles. Witte of rode wijn bij zalm? Voor de durvers kan zelfs rosé. Welke wijn bij zalm geserveerd moet worden, hangt voornamelijk af van de bereidingswijze.
Lees ook: Welke wijn drink je bij sushi?
Gaat het om gepocheerde zalm, dan zal je voor een ‘vette’ combinatie gaan. Witte wijn bij zalm die gepocheerd werd, het lijkt een must. Een Chardonnay of Bourgogne lijken het bijvoorbeeld geweldig te doen. Persoonlijk zijn wij een grote fan van de Saint Véran Louis Chavy, vooral als de zalm van een heerlijke hoeveelheid kruiden is voorzien. Is de zalm iets minder kruidig? Dan kan een Riesling zeker ook door de beugel. Elzaswijntjes doen het sowieso nooit slecht in combinatie met gepocheerde zalm.
Welke wijn bij zalm die gepocheerd werd: Chardonnay, Bourgogne en Riesling.
Bij gegrilde zalm is het weer een compleet ander verhaal. Hier kiezen we voornamelijk voor de meer uitgesproken witte en rode wijnen. Op vlak van witte wijn zouden wij de Sauvignon Blanc en de Sancerre aanraden. We beschrijven ze als wit fruitig, maar toch voldoende krachtig. Die fruitige hint blijkt ideaal samen te gaan met de vettige knapperigheid van gegrilde zalm en het zal de smakencombinatie tot het aangename afvlakken. Toch liever een rode wijn bij zalm serveren? Weet dat zalm een nobele vis is en dus ook een nobel wijntje verkiest: een Merlot of Pinot Noir verdient de nodige aanbeveling.
Welke wijn bij zalm die gegrild werd: Sancerre, Merlot en Pinot Noir.
Welke wijn bij gerookte zalm? Wanneer het aankomt op wijn bij gerookte zalm, dan is het vaak een stuk ingewikkelder. Hier moeten we ons immers niet alleen de vraag stellen welke wijn bij gerookte zalm past, maar zullen we ook een onderscheid moeten maken tussen warme en koude gerookte zalm.
Lees ook: Welke wijn drink je bij mosselen?
Wanneer we op zoek zijn naar wijn bij gerookte zalm die warm geserveerd wordt, dan komen we al snel opnieuw uit bij wijn met de nodige houtlagering. De Chardonnay is ook hier een aanrader en de Grand Cru mag er zeker ook wezen. Ook Loirewijnen zoals de Bourguiel kunnen zeker op de wijnkaart geplaatst worden.
Welke wijn bij gerookte zalm (warm): zwaardere wijnen, zoals de Chardonnay, de Grand Cru en de Bourquiel.
Tijdens de zomerperiode zijn we mogelijks op zoek naar wijn bij gerookte zalm die koud geserveerd wordt. Hier zal zich uiteraard ook een andere begeleider opdringen. Liefst is de begeleider iets zachter en heeft hij enkele fruitige toetsen, mits toch een kruidige hint van honing of amandel. Zetten we dit in de praktijk om, dan komen we al snel uit bij de Pinot Grigio. De Pinot Grigio combineert de fruitige toets van onder andere bessen en citrus met de kruidige hinten van amandel en gember. De Pinot Grigio profileert zich terecht als de ideale wijn bij gerookte zalm.
Welke wijn bij gerookte zalm (koud): zachte, kruidige en fruitige wijnen zoals de Pinot Grigio.
We hebben het uiteraard niet alleen over begeleidende wijnen maar evenzeer ook over wijnen waarin onze zalm maar al te graag zou zwemmen. We dopen hem om tot een nieuwe soort: de witte wijnsaus zalm. De witte wijnsaus zalm houdt ervan om in een kruidige omgeving te vertoeven. Liefst ook een heel klein beetje fruitig, zo geeft hij althans zelf aan. Zuur? Daar houdt de witte wijnsaus zalm niet van.
Lees ook: Welke wijn drink je bij asperges?
De favorieten van de witte wijnsaus zalm? Vooral de Italiaanse en op hout gerijpte rondborstige d’abruzzo behoort tot een van zijn favorieten. Maar stiekem is de witte wijnsaus zalm zo moeilijk ook weer niet, zelfs een naamloze wijn lijkt voor hem te volstaan. Zijn enige voorwaarde: de witte wijnsaus zalm voelt zich graag als een vis op het droge. Liever een droog wijntje dan een te zoete variant, dat is zijn boodschap.
Welke wijn bij zalm & witte wijnsaus: droge witte wijn met een kruidige toets.