Een gerecht met kippengehakt? Of toch maar gebraden kippenbilletjes of liever gefrituurd? Er zijn heel wat manieren om kip te bereiden, laat staan met welke andere ingrediënten we het serveren. Welke wijn bij kip wordt geserveerd, is dan ook afhankelijk van de bereidingswijze ervan. Toch heeft ieder kipgerecht altijd een aantal kenmerken gemeen. Zo is de smaak van kippenvlees zowel subtiel als licht, waardoor volle witte wijnen of eerder fruitige rode wijnen zich opdringen. Indien we op zoek zijn naar een recept voor kip in witte wijn of kip in rode wijn, is de keuze echter minder eenvoudig…
Hier maken we principieel een onderscheid tussen vier bereidingsmethoden. In de eerste plaats denken we aan gebakken of gekookte kipfilet, waarbij je best gaat voor een Chardonnay of een Pinot Noir. Zo’n rode Pinot Noir kan je overigens ook serveren bij gegrilde kipfilet, maar hier doet ook een lichte Syrah het altijd wel goed. Een Pinot Noir is overigens een durfal als het op kipgerechten aankomt. Ook met pakweg gebraden kip doet zo’n rode wijn het goed, hoewel je dan maar beter voor een fruitige variant kiest (of onze favoriet: de zweigelt). Enkel bij ruimere gegrilde kipgerechten laat je de Pinot Noir maar beter achterwege en kies je voor de pure kwaliteit van een Viognier of een Chardonnay.
Lees ook: Welke wijn drink je bij risotto?
Gaat het tot slot om een sauzig kipgerecht zoals vol-au-vent of Aziatische kipgerechten? Dan stem je de wijn eerder af op de overheersende smaak dan op de smaak van kip. Bij een kip curry doen we het bijvoorbeeld met de Gewurztraminer, gewoon omdat die wijn het met alle currygerechten wel goed doet.
In het geval van kip in witte wijn moeten we andermaal nagaan welke andere ingrediënten de smaak van het gerecht bepalen. Combineren we de kip in witte wijn bijvoorbeeld met champignons, gerookte spelblokjes en een toevoeging van lichte room? Dan zullen we voor een kip gestoofd in witte wijn voor een droge wijn kiezen. Over het algemeen blijft men vasthouden aan een droge witte wijn bij kip. Toch kan je ook kiezen voor een romigere variant, waarbij de Chardonnay eveneens een aanrader is voor kip in wijnsaus.
Volgens sommigen beperken de beste kipgerechten zich tot rode wijn. De typische coq au vin moet dan hun stelling staven. Hoe het ook moge zijn: in dergelijke gevallen kiezen we ervoor om de kip in rode wijn van lokale oorsprong te bereiden. Voor kip in rode wijn moeten we dus bijna altijd de Franse wijnmarkt ontdekken. Over het algemeen gaat men hier voor een heerlijke volle wijn. Een Franse Merlot, een Saint Emilion en een Bordeaux de Merdoc zijn over het algemeen echte aanraders. Die laatste is vooral geschikt voor kip in rode wijn met dragon.
Lees ook: Welke wijn drink je bij eend?
De prijs van voorgaande rode wijnen is aangenaam, terwijl hun vol en smaakvol karakter een meerwaarde biedt aan het gerecht. Hetzelfde geldt overigens ook voor andere recepten met kip in rode wijn en zelfs voor kip in de oven of een verfrissende stoofpot van kip met wijn: overdrijf zeker niet met dure wijnen, maar haal ook de kwaliteit ervan niet onderuit.