Het aspergeseizoen is kort en krachtig. De koningin van de groente doet jaarlijks ongeveer twee maanden haar intrede, maar weet in die korte tijd wel menig menukaart volledig op z’n kop te zetten. Op gastronomisch vlak is het dan ook een wonderkind en zijn er talloze gerechten te vinden die het maximale trachten te halen uit deze parel van het land. Bij gastronomie denken we al snel aan wijn. En inderdaad: wijn bij asperges lijkt een geslaagd huwelijk te zijn. Toch is het lang niet zo eenvoudig: de complexiteit van asperges maken de zoektocht naar een geschikte asperge wijn er niet eenvoudiger op. Samen met jou gaan wij alvast op zoek naar de best geschikte asperge wijn.
In de eerste plaats moeten we natuurlijk de intense smaakstructuur van asperges boven de tafel fietsen. Een ietwat bittere structuur met intense zwavelachtige aroma’s en een aardse tint, zo zouden wij dit koppig baasje omschrijven. De begeleidende asperge wijn loopt hierbij een groot risico: het resultaat mag niet te plantaardig smaken. Toch hoeft dat lang niet te betekenen dat wijn bij asperges alleen zwaar en eikgelagerd mag zijn, integendeel. Ook rode asperge wijn is in 99% van de gevallen een groot taboe. Geen 100%, want er zijn sommeliers die succesvol experimenteren met Pinot Noir als begeleidende asperge wijn. Een stevige rosé kan ook, maar dan enkel bij gegrilde asperges. In alle andere gevallen zouden we rosé of rode asperge wijn ten stelligste afraden, net zoals witte asperge wijn met een al te tanninerijke cuvée.
Het moge duidelijk zijn: als het aankomt op asperges en wijn, wordt best gekozen voor een begeleidende witte asperge wijn. Witte wijn bij asperges moet dan ook vooral een voldoende body en fraîcheur hebben, maar bovendien ook ietwat onderdanig en zelfs lichtfruitig zijn. Dankzij de intense geur van asperges is een expressief parfum onontbeerlijk, althans als we onze asperge wijn niet in de geur van heiligheid willen laten.
De ideale witte wijn bij asperges houdt ook rekening met de bereidingswijze. Kiezen we voor asperges natuur of gestoomde asperges, dan zal de witte wijn bij asperges iets lichter en minder complex mogen zijn. Gaat het daarentegen om gebakken asperges met een rijke saus? Dan zal de witte wijn bij asperges toch een stuk steviger mogen zijn. Je merkt het al: asperges en wijn is een heerlijke maar aardsmoeilijke combinatie.
Voor bij de gestoomde asperges of asperges natuur lijkt ons een lichtfruitige sancerre of een pinot blanc het zeer goed te doen. Een Sylvaner of een Weissburgunder verdient ook aanbeveling, althans als je op zoek bent naar een toegankelijke witte asperge wijn die door iedere tafelganger zal geapprecieerd worden.
Gegrilde en gebakken asperges verkiezen dan weer de vollere wijnen van de Chardonnay druif. Kijken we even verder dan onze neus lang is, dan lijkt de Amerikaanse Liden Estates Chardonnay Central Valley het heel goed te doen als begeleidende witte wijn bij asperges.
Uiteraard beperken wij onze suggesties lang niet alleen tot onze eigen persoonlijke voorkeuren. Ook het AAG (Achterhoeks Asperge Gilde) vroeg zich bijvoorbeeld af welke wijn bij asperges past. Zij kwam uit bij de wijnen van Domein Hof Detharding, de Cuvéé Speciaal Aviterra en de Gris de Printemps. Vooral die laatste asperge wijn verdient de nodige aanbeveling: zo kreeg hij bijvoorbeeld nog de bronzen medaille tijdens de Nederlandse wijnkeuring (2010). Ten slotte verkoos ook het Brabants Asperge Genootschap hun favoriete witte wijn bij asperges. Zij kwamen uit bij de Sauvignon Blanc-Viognier, die wij toch ook als heel toegankelijk beoordelen.
Onze aandacht ging voornamelijk uit naar welke wijn bij asperges aansluit, maar wist je dat je asperges ook gewoon met een witte wijnsaus kan serveren? Het lijkt vooral een uiterst goede combinatie te vormen met tagliatelle, kip en peterselie. Ook in combinatie met tarbot en lauwwarme zalm laten asperges zich heerlijk serveren in combinatie met een welgekozen sausje van asperge wijn. De ideale witte wijn bij asperges blijft hierbij voldoen aan voorgaande vereisten, maar mits de nodige verfijning: deze asperge wijn moet nog steeds zijn zuurheid behouden maar mag anderzijds echt niet té zuur zijn. De Marques de Riscal Rueda verdient op dat vlak de nodige aanbeveling. Deze Nieuw-Zeelandse witte asperge wijn heeft extatische tinten en verfrissende eindtoetsen. Zijn zuren zijn nog steeds strak, zoals het een goede asperge wijn beaamt, maar toch niet overheersend. De zuurtegraad lijkt nét goed te zijn in contrast met het smeuïge karakter van kip of tarbot.
Welke witte wijn bij asperges past, de keuze lijkt lang niet eenvoudig te zijn. Dankzij bovenstaande tips kan je alvast trachten om de koppigheid van jouw asperges keihard te counteren met zurige asperge wijnen die over een heerlijk parfum beschikken. Vergeet niet: eenmaal je de ideale begeleidende asperge wijn gevonden hebt, wordt het resultaat alleen maar beter.
Asperges en wijn: een aardsmoeilijke maar ook gewoon een aardslekkere combinatie!