Een kaasfondue kan al snel zwaar worden. Maar ook romig of misschien zelfs pittig. Of toch eerder scherp? Geen zorgen, het kan allemaal. De smaken die je bij een kaasfondue te verwerken krijgt, zijn dan ook afhankelijk van de gekozen kazen. Dat zo’n kaasfondue het altijd goed doet in combinatie met wijn, staat natuurlijk buiten kijf. Toch is het lang niet duidelijke welke wijn bij kaasfondue moet geserveerd worden, laat staan welke wijn we in het recept gebruiken. De ideale wijn bij kaasfondue blijkt afhankelijk te zijn van de gekozen kazen.
Wijn is meestal een onmisbaar ingrediënt voor de kaasfondue. Voor de vloeistof wordt immers vaak gekozen voor een mix van geraspte kaas, knoflook, nootmuskaat, peper en wijn. Over het algemeen hanteert men de regel dat je per 200 gram kaas toch een deciliter wijn dient toe te voegen. Welke wijn je hiervoor kiest ? Dat is afhankelijk van de kaassoort. Meestal wordt een droge witte wijn bij kaasfondue aangeraden. Het is alvast belangrijk dat de witte wijn hierbij geen uitgesproken karakter heeft, omdat het anders te sterk zou domineren. Een frisse en lichte Muscadet is bijvoorbeeld een aanrader. Bij kazen met een meer uitgesproken smaakpatroon kies je voor een rijkelijkere witte wijn zoals de Chablis. Moet het iets zuriger zijn, bijvoorbeeld in combinatie met oudere kazen? Dan is een Duitse Riesling met enkele fijne zuren weer de aanrader bij uitstek.
Lees ook: Welke wijn drink je bij sushi?
Voor de kaasfondue hoef je niet altijd vast te houden aan het hierboven aangehaald wijn kaasfondue-recept. Steeds vaker zien we dat men ter vervanging port, cider of zelfs bier gebruikt. Het kan allemaal, maar het blijft natuurlijk wel belangrijk dat de smaak van de kaas domineert. Bovenstaande stelregel dat je per 200 gram kaas één deciliter alcohol dient te gebruiken, hoeft dan niet langer de waarheid te zijn. Ga daarom steeds op zoek naar een geschikt kaasfondue recept zonder wijn. Wanneer we zelf aan het experimenteren gaan, blijkt dat immers zelden een succes te zijn.
Terwijl witte wijn de kaasfondue vormgeeft, laat het geheel zich ook graag met een begeleidend wijntje serveren. Dat laatste zijn we van kaas al langer gewoon. Laten we hier alvast duidelijk zijn: het is zo dat vooral rode wijn kaasfondue heerlijk laat smaken. Eventueel kunnen ook thee of op kamertemperatuur geserveerde witte wijn door de beugel, maar wij zouden het niet meteen adviseren. Dat die witte wijn niet te koud mag gedronken worden? Dat heeft voornamelijk te maken met spijsverteringsproblemen die anders wel eens de kop op kunnen steken. Ook koolzuurhoudende dranken zijn om die reden uit den boze. In de praktijk is de keuze voor rode wijn dus steeds aangewezen.
Lees ook: Welke wijn drink je bij mosselen?
Maar welke rode wij bij kaasfondue wordt geserveerd? Ook hier is een en ander afhankelijk van de gekozen kazen. Zoek dan ook vooral een rode wijn in functie van de dominerende kaassmaak. Over het algemeen zal je uitkomen bij een jonge en fruitige rode wijn. De typische en jaarlijks terugkomende primeurwijnen zijn een goed idee door hun toegankelijke en eenvoudige smaak. Een Beaujolais primeur als begeleider bij een kaasfondue, is altijd wel een goede tip.