Eend geeft een kok steeds extra ademruimte. Zeker bij tamme eend krijgt een kok alle vrijheid om de meest bijzondere en de heerlijkste gerechten uit zijn koksmouwen te schudden. Ook voor de sommelier is dat gelukkig het geval. De vrijheid die de sommelier echter bij tamme eend geniet, wordt hem bij gerookte en wilde eend niet gegund. Om te weten welke wijn bij eend wordt geserveerd, maken we met andere woorden een onderscheid tussen wilde eend, gerookte eend en tamme eend.
In dit geval kan men zowel witte als rode wijn bij eend serveren. In het geval van rode wijn kiest men wel best voor de vollere en meer harmonieuze rode wijnen met zachtere tannines. Uit eigen ervaring zouden wij een Pinot Noir of een Dolcetto adviseren. Toch horen we sommeliers vaak ook de Merlot en de Grenache noemen. Wil je liever witte wijn bij tamme eend serveren? Dan beperk je je best wel tot de Pinot gris of een Riesling. Wij vinden vooral een Duitse Riesling heerlijk passen, maar ook een Australische Riesling doet de tamme eend alle eer aan.
Welke wijn bij eendenborst? In principe krijg je alle vrijheid om te experimenteren tussen rood en wit en zelfs droog en zoet. Toch is het belangrijk dat je ook hier rekening houdt met de kenmerken van het gerecht. Canard à l’orange stamt bijvoorbeeld af uit de sucré-salé-keuken, waardoor de wijn hier zowel bij een zoet als hartig gerecht moet aansluiten. In de praktijk blijkt de Gewurztraminer die rol goed te vervullen, maar kan je ook gerust een tikkeltje droger gaan en kiezen voor een Chileense Chardonnay. Serveer je tot slot een confit de canard? Hier serveer je best rode wijn bij eend. Onder andere de rode AOC-wijn Cahors is hier een absolute aanrader.
Lees ook: Welke wijn drink je bij asperges?
Welke wijn bij eendenborst geserveerd wordt, is met andere woorden afhankelijk van de vrijheid die de kok geniet. En dat is net zo fijn.
Waar wijn bij eendenborst eenvoudig te kiezen valt, geldt dat voor gerookte eend niet. De uitgesproken smaak van gerookte eend moeten we immers compenseren door verfrissende en fruitige toetsen. Een fruitige Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland is hier ideaal, zeker indien de gerookte eend in een salade wordt geserveerd. Bij servering in combinatie met sinaasappel kies je echter opnieuw voor een Gewurztraminer, net zoals bij de canard à l’orange.
Voorgaande bespreking ging perfect op bij tamme eend, maar wilde eend is toch een beetje een buitenbeentje. Zo’n buiteneendje is intens en karaktervol, net zoals we het van de begeleidende wijn verlangen. Een Cabernet Sauvignon of een Madiran is een ideale wijn bij wilde eend.
Lees ook: Welke wijn drink je bij sushi?
Ook hier is het uiteraard helemaal anders indien we de wijn bij wilde eendenborst in fruitige gerechten serveren. De klassieke Gewurztraminer laten we hier wel achterwege, maar een Australische Shiraz is een ideale wijn bij wilde eend. Sommigen houden ook van de Italiaanse primitivo, maar onze voorkeur gaat dan eerder uit naar de kracht van de gelijkaardige Californische zinfandel.
Welke wijn bij wilde eend? Wijnen met intensiteit en karakter, tenzij bij fruitige gerechten: dan mag ook een frisse toets nooit veraf zijn.