Het is heel contradictorisch: wij Nederlanders linken sushi altijd maar weer aan saké, terwijl Japanners dat dan weer net iets teveel van het goede vinden. Zij zoeken op de kaart steevast naar sushi wijn, aangepast aan het specifieke sushigerecht. Voor hen is sushi en wijn een ideale combinatie en ook wij volgen hen daarin. Wat drink je bij sushi en welke wijn bij sushi aansluit? Wij vroegen het aan een Japanse restaurantuitbater en kwamen tot onderstaande samenvatting. Interessante lectuur voor iedereen die een proefavond wenst in te plannen met sushi en wijn.
Lees ook: Welke wijn drink je bij zalm?
“Wat drink je bij sushi”, voor Japanners is het een heel eenvoudige vraag. Zij antwoorden steevast: groene thee of het combineren van sushi en wijn. Groene thee zien ze voornamelijk als reiniger tussen de hapjes door. Groene thee heeft immers een fris effect en zorgt ervoor dat ieder smaakverschil opnieuw optimaal wordt ervaren. Hiernaast serveren zij ook steevast wijn bij sushi. Sushi en wijn, dat is voor hen een goddelijke combinatie. Onze Japanse vriend waarschuwt ons wel: niet iedere wijn is een geschikte sushi wijn en bovendien moet je goed opletten als je sushi en wijn combineert. De sushi wijn aanpassen aan het individuele gerecht, daar schuilt volgens hem het grote geheim van een geslaagd gastronomisch diner. Wat drink je bij sushi? Onderstaande tips zullen van goudwaarde blijken tijdens jouw etentje.
In onze contreien zijn sushigerechtjes met een rijkelijke aanwezigheid van wasabi ‘hot’. Ook zoete en zure sashimi doet het heel goed in Nederland. Hier heeft hij alvast een belangrijke opmerking: in dit geval doen sushi en wijn het niet zo goed. Sushi wijn schuif je hier dan ook beter aan de kant, het is beter om het te houden bij groene thee of saké.
Gaat het om witte vis, dan is sushi wijn wél een echte aanrader. Het zacht en verfijnd karakter sluit erg goed aan bij niet-houtgerijpte Chablis, maar ook Spätlesewijnen doen het zeer goed. Aangeraden zijn eigenlijke alle wijnen van laatgeoogste druiven die lichtzoet zijn en toch enkele kruidige hinten bevatten. Qua druivenrassen doen de Kerner en de Müller-Thurgau het uitmuntend.
Lees ook: Welke wijn drink je bij asperges?
Opgelet: gaat het om stevige witte vis, dan zal je ook voor een vollere sushi wijn moeten kiezen.
Sushi wijn bij rode vis hoort zich helemaal anders te gedragen dan wat we bij witte vis gewoon zijn. Het geheim achter de combinatie van sushi en wijn is hier gelegen in het ontbreken van tannines. Een Italiaanse Pinot Grigio is bijvoorbeeld een aanrader bij zalm. Op zoek naar wijn bij sushi op basis van makreel? Kies dan maar voor een zachte Riesling.
Sushi op basis van garnalen of zeeduivel zijn ons zeker ook niet vreemd. Ook hier vormen sushi en wijn een heerlijke mix. Welke wijn bij sushi van schelpdieren past? Volgens onze Japanse vriend staat stevigheid centraal, maar mag het niet gaan om houtgerijpte wijnen. Een houtgerijpte wijn bij sushi, dat is dan ook not done. Wat wel een ideale combinatie vormt: een sushi wijn die zowel fris, fruitig als droog is en ook nog eens een groene zweem over zich hangen heeft. Je hoort het al: we hebben het over de befaamde wijn uit de Chablis. Vooral de Chablis 1er cru die in RvS-tanken werd vergist, verdient hier de nodige aanbeveling.
Lees ook: Welke wijn drink je bij mosselen?
Onder hikarimono verstaan de Japanners de vissoorten met een uitgesproken karakter. Het gaat bijvoorbeeld om sushi op basis van makreel. Als het aankomt op sushigerechten, overdrijven Japanners zelden met hikarimono – maar toch serveren ze ook hier steevast een aangepaste sushi wijn. De voorkeur gaat alvast uit naar wijnen met een uitgesproken karakter, net zoals de vis dus. Wijnen uit de Rias Baixas , althans zolang ze niet op hout werden gerijpt, blijken het vaakst op de wijnkaart te staan. Toch kan zeker ook een Muscadet door de beugel, alhoewel niet iedere sushi chef het daarmee eens zal zijn.
Welke wijn bij sushi aansluit, het hangt duidelijk af van het specifieke sushigerecht. Sushirestaurants kiezen daarom steeds voor een uitgebreide wijnkaart waarbij verschillende wijnen naast elkaar gedronken kunnen worden. Vis is immers niet zomaar vis, maar is uniek in al zijn verscheidenheid. Sushi en wijn, dat staat gelijk aan het zich voortdurend aanpassen aan de grillen van de vis.