Dit romig Italiaans gerecht laat zich graag combineren met een heerlijk wijntje. Niet alleen drink je wijn bij risotto, ook kunnen we wijn gebruiken om de mooiste variaties in het leven te koken. Toch is het serveren van wijn bij risotto lang niet eenvoudig. Risotto’s komen immers in talloze smaken, accenten en geuren waardoor er zich iedere keer opnieuw een ander wijntje opdringt. Ook indien we een risotto met rode wijn willen maken, is een en ander afhankelijk van welk recept we volgen.
Laten we in de eerste plaats duidelijk zijn: je kan lang niet iedere witte wijn bij risotto serveren. Enkel indien je kiest voor een risotto met schaaldieren of vis, is een witte risotto wijn een goed idee. Het gaat immers om gerechten met lichte tonen die zich al even zacht laten begeleiden. Denk hier aan een droge Muscat sec of een verrassende Franse Chardonnay. Eventueel kan je ook bij de zwaardere risotto’s met kazen voor een witte wijn kiezen, daar maken we nog graag een uitzondering voor. Hier moet de witte risotto wijn wel voornamelijk zacht en fris zijn, om het heftig karakter van de risotto te counteren. Een fruitige Chardonnay met een zacht botertje is bijvoorbeeld een goed idee.
Lees ook: Welke wijn drink je bij eend?
Ook een risotto rode wijn laat zich niet automatisch met ieder gerecht combineren. Vooral vlezige risotto’s of varianten met paddenstoelen doen het goed in combinatie met een risotto rode wijn. Belangrijk is wel dat zo’n rode wijn aardse tonen bevat, hoewel de smaak van donker fruit zeker ook aanwezig mag zijn. Wat ons betreft is de Villadoria DOCG Barolo een echte aanrader. Zijn ietwat hoger prijskaartje maakt deze gouden winnaar van de Decanter world wine awards echter niet zo toegankelijk. Weet daarom dat ook heel wat andere rode wijnen zich graag met risotto laten combineren. Een stevige aardtoon en een donkerrode kleur, is echter altijd een must.
Natuurlijk kan je ook een risotto zonder wijn maken, maar waarom zou je? Volgens het authentieke recept mogen rode wijn, kastanjechampignons en slagroom immers niet zomaar ontbreken. Maar welke rode wijn kies je nu voor jouw risotto? Ook hier is er geen pasklaar antwoord mogelijk.
Lees ook: Welke wijn drink je bij een kaasfondue?
Over het algemeen wordt aangeraden om de risotto rode wijn af te stemmen op de smaak van het meest uitgesproken ingrediënt. Voor een risotto met champignons kan een aardse toon met een vleugje hout of tabak bijvoorbeeld wonderen verrichten. Voor een risotto met een uitgesproken aanwezigheid van sjalotten en kippenbouillon kies je daarentegen voor een Barbera, zoals het ook in Piemonte vaak voor dit recept wordt gebruikt.
Wat ons betreft zullen we niet snel een peperdure rode wijn aanraden. Hoewel het bepalend is voor de smaak van het gerecht, gaat er immers ook heel wat smaak verloren. De eerder aangehaalde Villadoria DOCG Barolo laat je met andere woorden maar beter in de wijnkelder rusten. Een goed en betaalbaar alternatief vind je hier bij de Villa Monsignore Estate Grown DOCG Barbera d’Asti Piemonte, een wijn met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding dat zich bovendien ook graag laat verwerken in vlezige en complexe risotto’s. Heerlijk genieten, wees daar maar zeker van.