Wijngebieden van de Bourgogne. Een korte introductie

De Bourgogne, gelegen in het oosten van Frankrijk, staat bekend om zijn uitzonderlijke wijnen. Een lappendeken van appellaties met talloze climats en karakteristieken. Wijnen die soms zeer zeldzaam en dus kostbaar zijn, en alleen op allocatie ter beschikking worden gesteld. Maar de Bourgogne is groot en kent voldoende regio’s waar wijnen nog betaalbaar zijn en zonder allerlei moeilijkheden verkregen kunnen worden.

 

De Bourgogne is verdeeld in verschillende wijngebieden. In deze blog gaan we kort in op de wijnproducerende gebieden. Een introductie in de Bourgogne.Chablis

 

Gelegen in het relatief koele noorden, in het departement Yonne. Chablis is een strakke droge witte wijn. Gemaakt van de Chardonnay-druif. Het woord ‘mineralig’ wordt vaak gebruikt om deze wijn te omschrijven. Chablis kent een grand cru. In totaal wordt er zo’n 5.000 hectare verbouwd. De wijn is wereldberoemd, dit lijkt ook te maken te hebben met het feit dat Engelstalige sprekers de naam simpelweg prima kunnen uitspreken. Chablis is een relatief dure wijn, voor een fles moet je rekening houden met een vanafprijs van zo’n 25 euro.Côte de Nuits

 

Dit gebied in het noorden van het departement Côte d'Or produceert enkele van de beste Pinot Noir wijnen ter wereld. Gemeenten zoals Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée en Nuits-Saint-Georges staan bekend om hun krachtige en elegante rode wijnen. De wijnen zijn prestigieus en enkele van de meest beroemde wijnmakers ter wereld opereren hier. Prijzen zijn hoog. Een ‘goedkope’ wijn kost eenvoudig 40 euro. In dit gebied zijn talloze grand cru wijngaarden te vinden en de duurste rode wijnen ter wereld komen hier vandaan.

 

 

Côte de Beaune

 

Meer naar het zuiden van de Côte d'Or vinden we de Côte de Beaune. Hier vinden we uitstekende witte wijnen (altijd gemaakt van Chardonnay), vooral uit dorpen zoals Meursault, Puligny-Montrachet, en Chassagne-Montrachet. Volgens velen – samen met Chablis – de beste witte wijnen ter wereld. Deze wijnen zijn rijk en boterachtig met een complexere smaak. De wijnen zijn duur, een Montrachet kan eenvoudig 100 euro kosten. Ook hier vinden we verschillende grand cru wijngaarden.

 

 

 

 

Côte Chalonnaise

 

Hoewel minder bekend, produceert dit gebied kwalitatief hoogwaardige wijnen tegen een gunstiger prijs. De Côte Chalonnaise ligt onder de Côte de Beaune in het departement Saône-et-Loire. Rully en Mercurey zijn twee dorpen die bekend staan om zowel hun witte als rode wijnen. De Côte Chalonnaise kent (nog) niet die prestigieuze wijnen zoals de Côte d'Or, en het gebied heeft ook geen grand cru wijngaarden. De wijnen zijn goed en enkele wijnmakers onderscheiden zich met uitmuntende wijnen en zijn de laatste jaren in de prijzen gevallen. Prijzen zijn veel toegankelijker, wijnen van 15 euro zijn hier nog prima te vinden.

 

 

Mâconnais

 

Dit zuidelijke deel van de Bourgogne produceert voornamelijk witte wijnen. Ook weer gemaakt van Chardonnay. Pouilly-Fuissé is een van de meest gerenommeerde appellaties hier, bekend om zijn rijke en fruitige wijnen. In de Mâcon zijn de prijzen relatief laag, het blijft de Bourgogne maar je kunt hier prima wijnen vinden van tussen de 10 en 15 euro. Ook hier geen grand cru wijngaarden, maar wel wijnmakers die zich onderscheiden en meer durven te experimenteren met nieuwe vinificatiemethoden.

 

 

De unieke combinatie van bodem, klimaat en traditionele wijnbouwmethoden geven Bourgogne wijnen hun kenmerkende karakter. De klei- en kalksteenbodems, variërend van de noordelijke Chablis tot de zuidelijke Mâconnais, dragen bij aan de diversiteit van smaakprofielen. Grand cru wijnen, zowel wit als rood, kunnen tientallen jaren rijpen en ontwikkelen zich prachtig in de fles, wat bijdraagt aan hun complexiteit en diepgang. De Bourgogne blijft een mekka voor wijnkenners, waar elke fles een verhaal vertelt van traditie, terroir en vakmanschap.