Een witte wijnsaus is een klassieker onder de sauzen. Het laat zich dan ook heel eenvoudig maken, terwijl geen enkele witte wijnsaus identiek is. Veel heeft natuurlijk te maken met welke wijn aan de basis van de saus ligt. Dat is meteen ook de reden waarom we in dit blog ook aandacht hebben voor de ideale wijn om witte wijnsaus te maken. Uiteraard geven we ook een witte wijn saus recept en de bijpassende ingrediënten mee.
Een exact witte wijnsaus recept is er in feite niet. Ook de ingrediënten zijn zeker niet vaststaand. Onderstaande witte wijnsaus ingrediënten bieden echter een goede basis, hoewel extra toevoegingen zoals uisnippers en peterselie zeker welkom zijn en naar smaak mogen worden toegevoegd (vergeet wel niet even te zeven). Aan de basis liggen alvast volgende witte wijnsaus ingrediënten:
- 2,5 dl fond;
- 1 dl witte wijn;
- 50 gram roomboter;
- 2,5 dl room;
- Citroen;
- Peper en zout.
De gekozen fond stem je steeds af op het recept dat je wenst klaar te maken. Combineer je de witte wijnsaus bijvoorbeeld met zalm? Dan kies je uiteraard voor een visfond. Indien je de witte wijnsaus echter met kippenfilet zal combineren, volstaat een blanke gevogeltefond. De hoeveelheid citroen zal je overigens moeten afstemmen op de gekozen witte wijn. Witte wijnsaus wordt immers meestal gemaakt op basis van een droge witte wijn. De witte wijn saus zal tijdens het bereiden hoe dan ook zoeter worden omdat de vloeistof verdampt en de suikers achterblijven. Met het sap van een citroen kunnen we dat counteren. Bij een droge witte wijn volstaat ongeveer de sap van een halve citroen (of minder). Bij een zoete witte wijn zal je op smaak extra citroensap moeten toevoegen. Voeg natuurlijk ook niet te veel toe maar kies voor een resultaat in balans.
Lees ook: Vanavond zalm op het menu? Deze wijn drink je er bij!
Een witte wijnsaus maken is eigenlijk heel eenvoudig. Je perst in eerste instantie de citroen en laat de fond intussen samen met de wijn inkoken tot ongeveer de helft. Nadien voeg je de room toe en laat je het opnieuw inkoken tot de saus al een klein beetje begint te dikken. Vervolgens voeg je naar smaak het citroensap toe. Pas de hoeveelheid citroensap steeds aan in functie van de zoetheid van de witte wijnsaus. Het geheel roer je goed door en laat je op een zacht vuurtje verder warmen. Net voor het opdienen voeg je de klontjes koude roomboter toe en roer je goed doorheen de saus. Vergeet het geheel uiteraard niet te kruiden.
Zoals eerder gezegd zullen we voor een witte wijnsaus meestal een droge witte wijn gebruiken. Natuurlijk moet de witte wijn altijd wel een beetje suikers bevatten, een beendroge witte wijn gebruik je met andere woorden beter niet. Ongeveer 1 gram suikers per glas lijkt te volstaan. Dat lijkt weinig maar door het ontbreken van tannines en het inkoken ervan smaakt dat al snel zoet. Dat kan je eventueel ook nog eenvoudig counteren met citroensap.
Verder zal de witte wijn uiteraard geen handenvol geld hoeven te kosten. Een fles van tien euro is wat ons betreft het maximum, alles wat meer kost dan dat is eigenlijk zonde van het geld. Tijdens het koken gaat nu eenmaal zoveel smaak verloren. Enkel kijken naar de prijs doe je echter maar beter niet. Een wijn die je niet zou drinken, verwerk je immers ook niet in een witte wijn saus!
Ideale wijnen voor een witte wijnsaus zijn wat ons betreft de droge fruitige Alain Grignon Begut Viognier en de iets frissere Baron d’Embleme Sauvignon Blanc.
Een witte wijnsaus doet het met vele gerechten goed. Een romige witte wijnsaus is bijvoorbeeld ideaal in combinatie met vis en zeevruchten. Onder andere kabeljauw zwemt graag in een witte wijn saus, maar ook een witte wijnsaus met zalm is altijd een goed idee. Een room saus met witte wijn is hier echter wel een must. Toch is dat lang niet altijd het geval. Bij sommige vleesgerechten mag je perfect een witte wijnsaus maken zonder room. Dat is onder andere het geval bij kip en bij kalfschnitzel. Bij pasta kan het dan weer alle twee. Een romige witte wijnsaus is bijvoorbeeld goed voor eenvoudige recepten met pasta. In het andere geval kies je voor een witte wijnsaus zonder room. Dan zal je de witte wijn saus wel moeten aankleden, bijvoorbeeld met uisnippers en peterselie.
Lees ook: Welke wijn past heerlijk bij mosselen?