Zo maak je heel eenvoudig een klassieke rode wijnsaus

Er zijn zo van die gerechten waarbij een klassieke rode wijnsaus niet mag ontbreken. Van rode wijnsaus bij wild, daar worden wij alvast wild van. Denk maar aan een heerlijke hertenbiefstuk met rode wijnsaus. Toch kan je ook een rode wijnsaus maken om te serveren bij een knapperig gebakken stukje eendenborst. Of wat dacht je van de betere ossenhaas? Begin ook jij alvast te watertanden? Geen zorgen, zo’n rode wijnsaus maken is helemaal niet zo moeilijk. Althans als je onderstaand stappenplan goed opvolgt. Lees echter ook onze andere tips maar goed na.

Rode wijnsaus ingrediënten (voor 4 personen)

Om een simpele rode wijnsaus te maken zonder room heb je volgende ingrediënten nodig:
- 300 ml rode wijn;
- Olijfolie;
- 150 ml rundsbouillon (voor rode wijn bij eend kan ook voor gevogeltebouillon worden gekozen);
- 2 sjalotten;
- 1 teen knoflook;
- 1 laurierblaadje;
- 3 takjes tijm;
- 2 el balsamicoazijn;
- 100 gram boter;
- Peper en zout.

Lees ook: Rode portsaus maken met de lekkerste ingrediënten

Klassiek recept rode wijnsaus

In eerste instantie snijd je de boter in blokjes en bewaar je ze in de koelkast. Ook de knoflook en de sjalotjes snijd je goed fijn. Gebruik eventueel een lookpers om de knoflook zo fijn mogelijk te krijgen. Op die manier geeft het zijn smaak optimaal af aan de saus. Doe vervolgens een beetje olijfolie in de pan en fruit de knoflook en de sjalotten aan.

Giet vervolgens de rode wijn, het balsamicoazijn en de bouillon bij de knoflook en de sjalotten. Vergeet ook het laurierblaadje en de takjes tijm niet toe te voegen. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer een kwartiertje goed inkoken. Wanneer de saus ingekookt is, giet je het door een zeef. Op die manier blijft er een heldere saus over terwijl de smaak van de toevoegingen wel gewoon in de saus aanwezig blijven.

Laat de wijnsaus op het laagste vuur verwarmen en voeg de blokjes boter één voor één toe. Laat rustig smelten en klop de saus met een garde. Blijf boter toevoegen tot de saus goed gebonden is.

Hoe de rode wijnsaus serveren?

Je laat de rode wijnsaus op een heel laag vuur langzaam afkoelen. Je kan het nadien meteen opdienen. Giet steeds rijkelijk over het vlees. Is het vlees geserveerd op een bedje van puree? Giet dan over het vlees maar rond het bedje. Wil je de rode wijnsaus op voorhand maken? Geen probleem. Je kan de rode wijnsaus gerust een dag in de koelkast bewaren. Vergeet jouw kant en klare rode wijnsaus wel niet opnieuw op te warmen op een heel laag vuurtje.

Welke wijn gebruik je voor wijnsaus?

Wanneer we een klassieke rode wijnsaus maken, hebben we natuurlijk nood aan een goede rode wijn. Een dure fles gebruiken we maar beter niet. Daar drinken we liever een glaasje van. Maar welke wijn gebruiken we dan wel voor rode wijnsaus? Een fles rode wijn van minder dan tien euro kan de klus meestal wel klaren. Het is wel belangrijk dat je kiest voor een krachtige rode wijn. Een goedkopere Franse Bordeaux is voor een rode wijnsaus altijd een goede keuze, zeker indien het gaat om een rode wijnsaus bij biefstuk, rosbief, lamsvlees of varkenshaas. Eigenlijk hoef je daar verder niet zo gek over te doen. Indien de rode wijn een beetje te zuur is (rode wijn wordt immers extra zuur tijdens het koken), voeg je er gewoon wat suiker of zoetstof aan toe.

Lees ook: Zo maak je een heerlijke witte wijnsaus

Extra tip: laat een fles rode wijn steeds even ademen. Op die manier verliest het zijn zuur karakter. Ongeveer een half uurtje laten ademen vooraleer je begint te koken, brengt de rode wijn goed op smaak.

Hetzelfde zien we ook indien we witte wijnsaus maken. Hier zal je met citroen een eventueel zoet karakter van de witte wijnsaus kunnen counteren. Je hoeft de fles hier echter niet te laten ademen. Welke wijn je kiest, is afhankelijk van welk recept je volgt. Uiteraard spelen ook de ingrediënten een rol. Voor een witte wijnsaus in combinatie met zalm en vis zoals kabeljauw, is een goedkopere Chardonnay altijd wel een veilige keuze. Wij zouden bijvoorbeeld gaan voor de Argentijnse San Felipe Classic Chardonnay. Bij een romige witte wijnsaus in combinatie met pasta of kip, kies je dan weer beter voor een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. Wat ons betreft is een Pierre Baptiste Sauvignon Blanc voor een room saus met witte wijn een goed idee.

Laatste tip: Houd deze blog goed in het oog. Binnenkort komen we immers met een blog ‘zo maak je een witte wijnsaus‘. In de tussentijd kan je uiteraard handig gebruik maken van onze andere adviesblogs!