Chardonnay is een van de meest populaire witte druiven bij wijnmakers. Dit komt enerzijds door zijn reputatie voor het maken van de bekende witte wijnen in Frankrijk als mooie Champagne of Bourgogne wijn, anderszijds komt dit door zijn resistente eigenschappen voor kou, warmte en ziekten. Hierdoor staat deze sterke druif zowel op de koele plekken van Europa zoals in Noord Frankrijk, maar ook in Libanon en Syrie. De chardonnay leent zich voor allerlei uiteenlopende stijlen, zoals een frisse stijl na vergisting in roestvrijstalen tanken, maar ook een rijke stijl door de fermentatie en rijping op eikenhouten vaten. De wijn levert in alle gevallen een toegankelijke stijl waarbij het fruit naar voren komt.Hoe meer zon de chardonnay krijgt hoe meer er fruit aroma's zijn van tropische vruchten en banaan naast de citrusaroma's die de druif vooral in Noordelijke klimaten afgeeft. Wat chardonnay ook onderscheidt is zijn "vettige" karakter, wat je merkt na het filmende laagje op je tong na het drinken.
De oorsprong van chardonnay wijn
Het begon allemaal in Frankrijk, in de Bourgogne waar er ook een dorpje is dat "Chardonnay" heet. In het noorden van de Bourgogne ligt de Chablis, waar vooral frissere en lichtere chardonnays gemaakt worden. In de klassieke Bourgogne chardonnay stijl staat fruit niet zozeer op de voorgrond maar meer tonen als hout, noten, boter, room, rook, honing en mest. De kenmerkende mest geur in Bourgogne is niet zozeer door de chardonnay veroorzaakt maar door de de Brettanomyces bacterie, die van nature voor kan komen op de schil van druiven en vaak zijn kenmerkende karakter aan veelal rode wijnen geeft.
De chardonnay-stijl die veel landen buiten Europa nastreven is die van de Bourgogne maar dan erg expressief en wat zwaarder door de hoeveelheid zon die druiven hebben gehad. Niet altijd vond er een houtlagering plaats maar gebruikte men goedkopere methoden om de wijn te voorzien van z'n houten omlijsting, zoals door de lagering op houtsnippers.
Het klimaat heeft wel een invloed op de smaak van de wijn. Zo heeft een chardonnay uit een koeler gebied een frisse smaak met aroma’s van appel en meloen. Een chardonnay uit warmere gebieden heeft een zoetere smaak, met aroma’s van tropische vruchten als ananas of mango. De chardonnay is ook een goede wijn om te laten rijpen, een wat oudere chardonnay heeft een volle en boterachtige smaak.
Synoniemen voor Chardonnay:
Chardonnay is vaak in de oude gebieden bekend onder andere namen als Auvernat (Orleanais). Beaunois (Chablis), Melon d'Arbois (Jura), Weissburgunder en Weisser Clevner (Duitsland), Gamay blanc, Gelber weissburgunder (Italie), Morillon (Oostenrijk).