Sauvignon is een van de bekendere witte druivensoorten en is de hardrocker onder druiven. Met ruige harde zuren en groene smaken drinkt deze expressieve druif zich op. Niet voor niets komt het woord Sauvignon van het woord voor wild en woest (Sauvage). Er worden heel droge tot zoete wijnen van gemaakt, maar de populairsten zijn toch wel de beendroge varianten. De droge wijn ruikt vaak naar gras, kattenpis, granny smith appels, of meloen. In de smaak kunnen de smaken en zuren van groene appels naar voren komen, maar ook kruisbessen, en zelfs ananas, en tropische vruchten karakteriseren deze wijn.
De druif komt oorspronkelijk uit de stad Bordeaux, waar ze wordt gerbruikt in de witte wijnen. Een dure witte wijn waarin (tot ongeveer een kwart) sauvignon blanc wordt gebruikt is de dessertwijn Sauternes. Verder wordt de druif veel verbouwd in de Loire regio voor de bekende Sancerre en Pouilly Fumé. De Pouilly Fumé dankt vooral zijn naam aan de fumé aroma's die deze sauvignon blanc kan hebben door een lichte lagering op getoaste houten vaten. De druif is toch vooral populair geworden de expressieve stijl met rijpe tropische geuren die men produceert in Nieuw Zeeland. In California wordt er een een meer grassige stijl gemaakt, die doordat men experimenteerde met houtlagering ook wel Fumé Blanc wordt genoemd, refererent naar de Pouilly Fumé.
Behalve in Frankrijk wordt sauvignon blanc verbouwd over de gehele wereld zoals in Duitsland, Italie, Spanje, Oostenrijk, Bulgarije en in California, Argentinie, Zuid-Afrika, Chili, Australie en Nieuw-Zeeland.
Synoniemen voor Sauvignon blanc:
Sauvignon blanc is vaak in de andere gebieden bekend onder andere namen als Blanc Fumé, Gros sauvignon, muskat-sylvaner, muskatni silvaner, savagnin musqué en sauvignon musqué.
Alternatieven voor Sauvignon blanc:
Een Riesling uit de Elzas voor z'n zuren, maar ook een Gruner Veltliner uit Oostenrijk, een Pinot Bianco uit Italie, Muscadet voor de ziltigheid bij zeevruchten, of een Rueda uit Spanje voor zijn groene smaken.
Wijn- spijs combinaties voor Sauvignon blanc:
Vis & zeevruchten: Sushi, Chinees, en alle vis en schelpdieren zonder romige saus, het liefst alleen boter, olie of citroen
Vlees: kip, kalkoen zonder romige saus
Kaas: Geitenkaas (de Crottin de Chavignol uit Sancerre)
Groenten: roergebakken groenten, gazpacho, asperges, avocado, artisjokken, en alle salades