Ongeacht of je nu kiest voor rosé, witte wijn of champagne: ze komen enkel tot hun recht indien ze heerlijk gekoeld zijn. Een elektrische wijnkoeler is vaak de redder in nood.
Een kleine wijnkoeler voor op tafel
Voor wie slechts sporadisch wijn serveert, is een grote wijnkoeler natuurlijk volledig overbodig. In dat geval wordt beter gekozen voor een kleine wijnkoeler die perfect op tafel past. Een voorbeeld hiervan vinden we bij de VacuVin wijnkoeler. Zo’n rvs VacuVin wijnkoeler is compact en eenvoudig op te bergen, maar bevat anderzijds net voldoende ruimte voor een volledige wijnfles. Bij zo’n Vacuvin wijnkoeler kan gekozen worden voor een elektronisch model, maar is er evenzeer de mogelijkheid om te werken aan de hand van een koelelement die je gewoon even in de vriezer kan bewaren. Het grote voordeel hiervan? Zo’n standaard VacuVin wijnkoeler is extra goedkoop, terwijl je toch van een lekker gekoeld wijntje kan genieten. Jij blij, metgezel blij en ook de schoonouders zijn tevreden. Utopische taferelen voor een beperkt budget.
Grotere noodzaak? Kies voor een wijnkoeler inbouw model
Voor zij die meerdere wijnflessen gelijktijdig op temperatuur willen houden, of gewoon een ruime collectie hebben die ze liever in een klimaatkas kwijt kunnen, is een wijnkoeler inbouwmodel kopen de beste oplossing. Zo’n wijnkoeler inbouw model kan zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid regelen (afhankelijk van het model). Bovendien is een wijnkoeler inbouw model verkrijgbaar in zowel 1- als 2-koelingsvariant. Het voordeel van zo’n dubbel koelende wijnkoeler inbouw model? Je kan gelijktijdig witte en rode wijn op temperatuur houden. Extra handig, toch?
De ideale wijntemperatuur
Een wijnkoeler kopen is één zaak, de ideale wijntemperatuur – dat is een stuk delicater. We moeten wel al meteen met de deur in huis vallen: het is geen exacte wetenschap. Vaak geeft de fabrikant daarom zelf ook al een aangewezen temperatuur aan. Deze volgen is de voornaamste boodschap. Doet de fabrikant dat niet? Dan kunnen deze richtlijnen soelaas bieden:
- Witte wijn: 8 – 10°C. Gaat het om een fruitige wijn, dan kan dat een graadje minder. Bij krachtige wijnen met een vleugje vanille - of bij zoete wijnen - kies je voor een temperatuur van 10-12°C.
- Champagne: 8-10°C, bij de betere cuvées kies je voor 10-12°C.
- Rode wijnen: 16 – 18°C. Lichte rode wijnen verdienen een graadje minder, zware en langgerijpte wijnen een graadje meer.
- Rosé: 8-12°C, recht evenredig met de stevigheid van de Rosé. Voor Rosé uit de Provence kies je steevast voor 10-11°C.
Tip: kies je voor een elektrische wijnkoeler inbouw model, dan kan je de temperatuur handmatig regelen.