Checklist voor het maken van jouw eigen wijn!

Zelf wijn maken is minder moeilijk dan het op het eerste zicht lijkt, wat hier volgt is een starterspakket om zelf wijn te maken. We bespreken achtereenvolgens wat er nodig is om wijn te maken, het wijn maken pakket en een recept om zelf wijn te maken in een stappenplan. Ga aan de slag en imponeer je familie, vrienden en kennissen met jouw eigen wijn.

Wijn maken benodigdheden

Om zelf wijn te maken heb je natuurlijk enkele kwaliteitsvolle ingrediënten nodig, we lijsten ze hier even voor jou op:

- Druiven of ander fruit;
- Wijngist;
- Gistvoedingszouten;
- Pecto-enzymen;
- Smaak- en kleurverbeteraars;
- Sulfiet.

Wijn maken pakket

Om zelf wijn te maken stellen we een wijnpakket voor van enkele accessoires. Opgelet, onderstaande lijst is slechts een suggestie, je hoeft lang niet alles in huis te halen om aan de slag te kunnen met het ‘ zelf wijn maken recept ‘ hieronder.

- Gistingsemmer;
- Waterslot en aftapkraan;
- Gistfles;
- Roerlepel;
- Trechter;
- Maatbeker;
- Zeef of filter;
- Meetinstrumenten;
- Hevelslang;
- Kurkapparaat;
- Lege flessen;
- Doppen of kurken;
- Reinigingsmiddel.

Zelf wijn maken recept

Wijn maken kan niet enkel van druiven, probeer het ook gerust eens met ander fruit. In volgend stappenplan zullen we ons evenwel baseren op het zelf maken van wijn op basis van druiven, na verloop van tijd zal je zelf in staat zijn om dit basis recept om zelf wijn te maken te perfectioneren naar eigen aanvoelen. Bij het stappenplan werd geopteerd om het proces zo eenvoudig mogelijk te houden, waarbij met zo weinig mogelijk materialen een zo goed mogelijk resultaat wordt gecreëerd. Na enkele pogingen kan je er dan zelf voor kiezen om uitgebreider en professioneler aan het werk te gaan.

Stap 1: De druivenpluk

Zelf wijn maken begint bij de basis: het verkrijgen van druiven. De “druivenpluk” kan simpel verlopen door gewoon druiven te halen in de supermarkt. Nog leuker natuurlijk bij het zelf maken van wijn is om ook zelf de druiven te verzamelen uit je eigen tuin of serre. Verwijder de steeltjes en spoel de druiven.

Stap 2: Maak druivensap/-pulp

De volgende stap bij het maken van wijn is die van het druivenextract. Ga de druiven niet mixen, de pitten zullen breken en zo komt er tannine vrij, waardoor de wijn bitter wordt. Je kan de druiven traditioneel kneden met handen en voeten, iets wat kinderen een leuke taak zullen vinden. Hier is uiteraard ook apparatuur voor te vinden. Een eenvoudige deegrol kan deze functie voltooien, alsook is een stoomextractor uitstekend geschikt bij druiven (ook voor bv. bessen en bramen). Men kan aannemen dat 1l druivensap gewonnen wordt uit 1kg druiven. De substantie die je nu verkrijgt, wordt in wijnjargon ook wel ‘most’ genoemd.

Stap 3: Toevoegen sulfiet

Het gisten gebeurt spontaan. Hier moeten we ook nog een onderscheid tussen rode wijn maken enerzijds en witte wijn maken anderzijds. Bij rode wijn laat je de pulp (het velletje) mee gisten, bij witte wijn verwijder je die. Eenmaal het druivensap gewonnen is, is het een idee om sulfiet met een eetlepel citroenzuur toe te voegen (1 tablet per 5l), het beschermt de most tegen ongewenste bacteriën en insecten. Het suikergehalte kan worden gemeten met een hydrometer (idealiter 1.080-1.090), naargelang de voorkeuren kan er extra suiker of druivensap worden toegevoegd. Laat hierna het goedje minimum 24 uur afgedekt staan zodat de sulfiet zijn werk kan doen.

Stap 4: Fermenteren/gisten

Na 24 uur wordt de gist toegevoegd. Er zijn verschillende keuzemogelijkheden voor deze gist, zowel bij witte wijn als rode wijn. Naar believen en naargelang beschikbaarheid kan er ook gistvoedingszout (2gr/5l), pecto-enzymen (1,5gr/5l) en kleurextract (2,5gr/5l) worden toegevoegd. Experimenteer hier gerust mee tijdens het maken van jouw persoonlijk recept voor wijn. Regelmatig roeren wordt aangeraden.

Dek het goedje af en plaats er een waterslot op. Bewaar jouw toekomstige eigen wijn op een constante temperatuur van ongeveer 20° C. Al snel (na een dag of 2) zal koolzuurgas opstijgen, in de vorm van een schuimlaag. Dit proces zal gedurende een week aanhouden.

Stap 5: Overhevelen en tweede fermentatieproces

Bij rode wijn is het na een week eindelijk tijd om het sap van de pulp te scheiden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een neteldoek en trechter, al is er ook meer gesofisticeerd materiaal voor handen (zie het wijn maken pakket). Giet de gesteriliseerde vulfles met deze substantie niet volledig vol. Hierna laat je het opnieuw zijn gang gaan, ditmaal voor 2 à 3 weken bij een constante temperatuur van ongeveer 20° C.

Om witte wijn te maken verloopt het proces analoog, de pulp werd reeds gescheiden in stap 3, toch is het aangewezen om ook de witte wijn over te hevelen. Er zal namelijk een sedimentlaagje gevormd zijn, waarvan de wijn moet worden gescheiden. Hierna dient de witte wijn ook 2 à 3 weken verder te fermenteren.

Stap 6: Het bottelen

Het kan al eens gebeuren dat de wijn na het gehele proces nogal droog is geworden. Proef en ondervind! Indien je jouw wijn zoeter wil maken, kan dit met suiker (en kaliumsorbaat) of een kunstmatige zoetstof. Let wel, een droge wijn kan zoeter gemaakt worden, maar omgekeerd niet.

Ten slotte is het bottelen in flessen een eenvoudige taak, zorg dat deze werden gesteriliseerd en vullen maar. Plaats een kurk, eventueel met behulp van een kurkapparaat en voorzie indien gewenst nog jouw fles met een etiket.

Stap 7: Bewaren van jouw eigen wijn

Eenmaal de wijn is gebotteld, volgt er nog een rijpingsperiode op de fles. Deze varieert van wijn tot wijn, maar het is aangeraden om nog even (twee maand tot één jaar) te wachten vooraleer je voor het eerst kan genieten van jouw eigenste witte of rode wijn. Bij het gebruik van kurk; plaats de flessen de eerste 24 uur nog rechtop vooraleer je deze op hun zij plaatst. Bewaar de wijnflessen in een donkere, koele ruimte.

Lees ook: Hoe lang kan je verschillende soorte wijn bewaren?

Stap 8: Proeven maar

Rode wijn, witte wijn, kom laat ons vrolijk zijn!

 

Gerelateerde producten

Champagne Bricout Brut Réserve
  • Wijnsoort: Champagne
  • Deze wijn komt uit: Champagnestreek
Levertijd: 1 dag, verzendkosten: € 6,95
€ 25,99 bij Wijny.nl
Witte wijn uit Italië
Monte Tondo Heart Collection White
  • Wijn is afkomstig uit: Italië
  • Wijnsoort: Witte wijn
Levertijd: 1 dag, verzendkosten: € 6,95
€ 17,50 bij Wijny.nl
Pommery Brut Silver Magnum
  • Soort druiven: Pinot Meunier druif
  • Soort wijn: Champagne
  • Regio: Champagnestreek
Levertijd: 1 dag, verzendkosten: € 6,95
€ 89,95 bij Wijny.nl
Rode wijn uit Zuid-Afrika
Weltevrede Tasty Cigarbox Shiraz
  • Wijnland: Zuid-Afrika
  • Soort druif: Shiraz druif
  • Soort wijn: Rode wijn
  • Deze wijn komt uit: Robertson regio
Levertijd: 1 dag, verzendkosten: € 6,95
€ 9,95 bij Wijny.nl
Ferrari Brut F1
  • Wijn is gemaakt van: Chardonnay druif
  • Deze wijn komt uit: Trentino
Levertijd: 1 dag, verzendkosten: € 6,95
€ 28,50 bij Wijny.nl
Rode wijn uit Nieuw-Zeeland
Villa Maria Private Bin Pinot Noir Marlborough
  • Land van herkomst: Nieuw-Zeeland
  • Wijn is gemaakt van: Pinot Noir druif
  • Soort wijn: Rode wijn
  • Deze wijn komt uit: Marlborough regio
Levertijd: 1 dag, verzendkosten: € 6,95
€ 13,95 bij Wijny.nl
LIVARNO home Wijn- of champagne-accessoires (Glasmarkering 12 stuks)
  • Soort druiven: Prosecco druif
  • Soort wijn: Champagne
  • Deze wijn komt uit: Champagnestreek regio
Op voorraad, levertijd: 5 dagen, verzendkosten: € 5,00
€ 7,99 bij Lidl-shop.nl
Rode wijn uit Italië
Castel Firmian Lagrein Rosato
  • Land van herkomst: Italië
  • Wijn is gemaakt van: Lagrein druif
  • Soort wijn: Rode wijn
Levertijd: 1 dag, verzendkosten: € 6,95
€ 7,95 bij Wijny.nl
Rode wijn uit Frankrijk
Tarani La Reserve Malbec
  • Land van herkomst: Frankrijk
  • Wijn is gemaakt van: Malbec druif
  • Soort wijn: Rode wijn
Levertijd: 1 dag, verzendkosten: € 6,95
€ 8,95 bij Wijny.nl
Rode wijn uit Hongarije
Garamvári Sinai Cabernet Sauvignon
  • Land van herkomst: Hongarije
  • Druivensoort: Cabernet Sauvignon druif
  • Wijnsoort: Rode wijn
Levertijd: 1 dag, verzendkosten: € 6,95
€ 14,95 bij Wijny.nl