De 5 wijnspijs regels

Drink en eet wat je lekker vindt, dat is altijd de beste combinatie! Een hamburger of maaltijdsalade met een dure Bordeaux of Champagne. Gewoon doen!

Om wijn en eten met elkaar te combineren moet je eigenlijk bedenken hoe een bepaald gerecht gaat smaken. Is het een gerecht met veel zuur of juist met vetten of zoetheid? Heeft het gerecht een lichte smaak, of juist een volle smaak. Je moet dus eigenlijk bij elke component van de maaltijd langsgaan hoe de uiteindelijke smaak tot stand komt. De saus moet zeker niet vergeten worden want vaak is dat een dominante smaakfactor. Veel smaken kunnen best met elkaar gecombineerd worden. Alleen bij zoete gerechten past vaak alleen een zoete wijn.

Lees ook: Welke wijn drink je bij een kaasfondue?

Een grote wijn bij een groots diner

Mocht je met een mooi diner komen, dan is het ook tijd om er een grote wijn bij te serveren. Het is niet alleen de wijn zelf maar ook de hele sfeer en het verwennen van jezelf, je partner en / of je vrienden.

Bij een simpel diner past echter ook een grote wijn als je de rust hebt om bij de wijn stil te staan. Niet is zo leuk als een simpele maaltijd met een goede fles. De wijn heeft dan ook alle ruimte om boven het gerecht uit te steken.

Harmonie

In wijnspijs combinaties zoeken we harmonie. Een lichte elegante wijn bij een stevig gerecht of andersom doet te weinig recht aan beide producten. We kunnen daarom het beste een wijn selecteren die qua smaakintensiteit op gelijke hoogte licht met het gerecht, of er iets overheen gaat. Een lichte witte wijn bij een lichte salade, vis of kip of een soepele rode wijn bij een stukje biefstuk. Een roomsaus over de vis zou betekenen dan we een vette en ronde Chardonnay zouden kunnen selecteren.

Een salade heeft veel uitbundige directe en frisse smaken, en hierbij past ook het beste een uitbundige frisse (witte) wijn. De directe aroma’s passen het beste bij een expressieve wijn zoals je die snel vindt buiten Europa in bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc wijnen van Chili of Nieuw-Zeeland. Bij een rustiek gerecht kiezen we dan niet voor het geschreeuw van een nieuwe wereld wijn maar voor een klassieke wat ingetogen Europese wijn. Heel fruitige wijnen als gewutztraminer, muscat of viognier combineren goed met gerechten waar fruit inzit als kip met ananas of eend met vijgen.

Lees ook: Welke wijn gebruik en drink je bij risotto?

Zorg altijd dat je de wijn combineert met de meest dominante smaak in het gerecht zoals een kruidige roomsaus over het vlees met een kruidige ronde wijn.

Een zoetgerecht vraagt verder altijd om een zoete wijn. Kies niet meteen voor versterkte wijnen met een hoog alcoholpercentage. Er zijn ook een hoop zoete wijnen te krijgen met een laag alcoholpercentage die je daardoor veel minder geweld aandoen. Een licht zoete riesling, vouvray of moscato d’Asti past soms verbazend goed bij niet alleen zoete gerechten met bijvoorbeeld witte chocolade, ijs of fruit maar ook zoute gerechtjes als ham of kaas.

Contrast

Contrast brengt spanning en juist deze manier van combineren kan heel leuk zijn. Het is ook gewaagd en altijd een verrassing of de wijn en het eten precies zo smaakt als je gehoopt had en de combinatie dus goed uitpakt. Met het opzoeken van contrast tussen de wijnspijscombinatie doe je het omgekeerde van bij de harmonie regel. Bij een dikke vette mousse zit ook niemand te wachten op een zware ronde wijn, want dat maakt het gerecht veel te log. Het is veel fijner om hier een frisse strakke wijn bij te selecteren om als evenwicht te dienen. Bij een vet gerecht past dus ook een frisse strakke wijn. Zo past een frisse strakke wijn goed bij foie gras of de vis met roomsaus maar ook een vet vleesgerecht doet het ook goed met een wijn met structuur en enige zuren als een Cabernet Sauvignon uit de Bordeaux of een Sangiovese uit Toscane. Bij zoute gerechten passen ook goed wijnen met een zuren. Gerookte zalm combineert mooi met Champagne of een frisse witte wijn en oude kaas of de italiaanse parmiggiano met een Chianti of Bordeaux. Aziatische gerechten met sojasaus zijn ook een fantastische combinatie met frisse witte wijnen als droge Riesling, Champagne of Sauvignon Blanc.

Lees ook: Welke wijn drink en gebruik je bij het eten van kip?

Bij een fris gerecht kunnen we het contrast opzoeken met een zoete wijn. De wijn wordt als het ware een ingrediënt van het gerecht of vervangt een ingrediënt als een saus. Je herstelt dan ook het balans van het gerecht. Een pittig of heet gerecht contrasteert goed met een koude frisse witte wijn als tegenhanger. Als regel kan je hanteren dat elk gerecht waar je een schijfje citroen over uit kan knijpen, doet het goed met een frisse strakke wijn. Ook een wijn met een restzoet zoals een volle merlot of carmenere wijn uit de nieuwe wereld doet het goed bij een heet of kruidig gerecht. Elk gerecht waar je een zoete saus of fruit bij kan serveren, doet het ook goed met een zoete wijn.

Laag gaat voor hoog

Zorg dat je een lichte wijn eerder schenkt dan een zware wijn. Als je een lichte wijn na een zware wijn gaat drinken dan valt de smaak van de wijn helemaal weg. Ook met gerechten kan je het beste kiezen voor een opbouw om zo goed mogelijk alles te kunnen proeven.

Laatste redding

Mocht je het nu echt niet meer weten. Drink er dan lekker een Champagne of droge Riesling bij. Champagne is ontzettend goed te combineren met veel gerechten. Door de fijne bubbels en zuurgraad kan de wijn veel gerechten aan en bevrijdt ze je van zware, zoute of kruidige smaken. Kies alleen met zoete gerechten dus voor een Champagne of Riesling met wat restzoet als een demi-sec of zoete Riesling Spatlese.

Gerelateerde producten

Rosé uit Frankrijk
Pommery Brut Rosé
  • Wijnland: Frankrijk
  • Wijn is gemaakt van: Pinot Meunier druif
  • Wijnsoort: Rosé
  • Wijnregio: Champagnestreek
Levertijd: 1 dag, verzendkosten: € 6,95
€ 58,95 bij Wijny.nl
POPULAIR
Pommery Brut Silver Magnum
  • Soort druiven: Pinot Meunier druif
  • Soort wijn: Champagne
  • Regio: Champagnestreek
Levertijd: 1 dag, verzendkosten: € 6,95
€ 89,95 bij Wijny.nl
POPULAIR
Karas Classic White
  • Druivensoort: Chardonnay druif
  • Wijnsoort: Witte wijn
Levertijd: 1 dag, verzendkosten: € 6,95
€ 12,95 bij Wijny.nl
POPULAIR
Witte wijn uit Italië
Baglio Gibellina Passimiento Bianco
  • Wijn is afkomstig uit: Italië
  • Wijn is gemaakt van: Chardonnay druif
  • Soort wijn: Witte wijn
  • Deze wijn komt uit: Sicilië
Levertijd: 1 dag, verzendkosten: € 6,95
€ 9,95 bij Wijny.nl
POPULAIR
Champagne Jacquart Mosaïque brut (in geschenkverpakking)
  • Soort druiven: Chardonnay druif
  • Wijnsoort: Champagne
  • Wijnregio: Champagnestreek
Levertijd: 1 dag, verzendkosten: € 6,95
€ 39,95 bij Wijny.nl
Mousserende wijn uit Frankrijk
Luc belaire gold 750ml
  • Wijnland: Frankrijk
  • Soort druif: Chardonnay druif
  • Soort wijn: Mousserende wijn
  • Regio: Bourgogne
Levertijd: 1 dag, verzendkosten: € 6,95
€ 29,95 bij Wijny.nl
Pommery Brut Silver Royal
  • Soort druiven: Pinot Meunier druif
  • Soort wijn: Champagne
  • Wijnregio: Champagnestreek
Levertijd: 1 dag, verzendkosten: € 6,95
€ 39,95 bij Wijny.nl
Mousserende wijn uit Frankrijk
Luc belaire fantome luxe 750ml
  • Land van herkomst: Frankrijk
  • Soort druif: Chardonnay druif
  • Wijnsoort: Mousserende wijn
  • Deze wijn komt uit: Bourgogne
Levertijd: 1 dag, verzendkosten: € 6,95
€ 29,95 bij Wijny.nl
Vranken Diamant Brut Champagne
  • Druivensoort: Chardonnay druif
  • Wijnsoort: Champagne
  • Wijnregio: Champagnestreek
Levertijd: 1 dag, verzendkosten: € 6,95
€ 64,95 bij Wijny.nl
Vranken Diamant Rosé Brut Champagne
  • Druivensoort: Chardonnay druif
  • Soort wijn: Champagne
  • Deze wijn komt uit: Champagnestreek regio
Levertijd: 1 dag, verzendkosten: € 6,95
€ 79,95 bij Wijny.nl