Glühwein zelf maken doe je zo!

De dagen worden korter en helaas ook weer kouder. De laatste weken van het jaar zijn aangebroken en daarmee komt ook Kerstmis er weer aan. De periode bij uitstek waarop we in Nederland en Europa graag genieten van een lekker glas glühwein. Niet alleen tijdens een wandeling op één van de traditionele kerstmarkten in Nederland, België of Duitsland, maar ook tijdens een kampvuur in het bos of gezellig op de bank bij het kijken van jouw favoriete Netflix serie. 

Glühwein kopen of zelf maken?

In de supermarkt vind je het gehele jaar door glühwein, maar vooral tegen het einde van het jaar wordt deze alcoholische drank meer en meer naar voren geschoven en wordt er gestunt met de prijzen. Ook online vind je tal van wijnwebshops die glühwein aanbieden en op WijnenKoning.nl vind je een groot deel van het online aanbod. Echter, is het veel leuker om de wijn, die traditioneel op de Duitse Weihnachtmarkt wordt gedronken, zelf te maken. Het is niet alleen leuk, maar ook nog eens veel lekkerder dan de Glühwein die je in de supermarkt of in die wijnwinkel koopt!

Wat heb je allemaal nodig om glühwein zelf te maken?

Om te beginnen moet je voor het maken van glühwein uiteraard een geschikte fles wijn op de kop tikken. De regel is dat het niet zo veel uitmaakt welke soort en kwaliteit wijn je pakt. Het beste is om een neutrale wijn te gebruiken die je tijdens het koken op smaak gaat brengen. Dit hoeft dus ook zeker geen dure fles wijn of port te zijn.

Hieronder hebben we de ingrediënten geplaatst die het meest worden gebruikt voor het zelf maken van glühwein. Het recept is geschikt voor 6 tot 8 personen.

- 2 flessen rode wijn van 750 ml

- halve citroen

- 1 sinaasappel

- 2 kaneelstokjes

- 3 kruidnagels

- 3 kardamom korrels

- 2 steranijs

- 3 eetlepels basterdsuiker

Lees ook: Checklist voor het maken van je eigen wijn

Bereidingswijze eigen glühwein

1. Snijd de citroen en sinaasappel in partjes en breekt de kaneelstokjes in tweeën. Voeg deze ingrediënten, samen met de kruidnagels en de kardamom korrels bij de 2 flessen rode wijn en verwarm het mengsel vervolgens op laag vuur. Laat het zeker niet koken aangezien dan de alcohol verdampt.

2. Laat alle smaken van de ingrediënten minimaal 15 minuten in de wijn trekken. Zeef de glühwein vervolgens en voeg de 3 eetlepels suiker toe.

3. Laat de glühwein vervolgens nog zo’n 20 tot 25 minuten op een laag vuur staan. Let er vooral op dat het niet gaat koken. Verder is het geduldig afwachten tot de heerlijke glühwein klaar is.

 

Gerelateerde producten

Rode wijn uit Duitsland
Glühwein Willy's Dornfelder
  • Land van herkomst: Duitsland
  • Wijn is gemaakt van: Dornfelder druif
  • Wijnsoort: Rode wijn
Levertijd: 1 dag, verzendkosten: € 6,95
€ 4,95 bij Wijny.nl
Siebrand Winterwijn Gluhwein
  • Soort wijn: Rode wijn
Levertijd: 1 dag, verzendkosten: € 6,95
€ 3,99 bij Wijny.nl