Rode wijn krijgt zijn bijzondere kleur door de kleurstoffen die zich in de druivenschil bevinden. Het nadeel is uiteraard dat een wijnvlek ook eenvoudig een rode, paarse, oranje of zelfs bruinrode vlek achterlaat. Wrijven blijkt dan niet meer te helpen en ook de wasmachine zal geen wonderen verrichten. Toch is rode wijn vlekken verwijderen lang niet altijd onmogelijk, integendeel. Het is wel belangrijk dat je onderstaande handleiding goed opvolgt!
Idealiter verwijderen we de rode wijn vlek meteen nadat we geknoeid hebben. Dat doe je door de vlek met papieren handdoekjes te deppen. Op die manier kan de kleurstof niet integraal in de kleding trekken, waardoor de verdere reiniging en een stuk eenvoudiger verloopt. Ook indien je gemorst hebt op pakweg de bank, is deppen altijd heel belangrijk.
Vervolgens zal je in een kleine emmer wasmiddel met waterstofperoxide mixen in verhouding 1:3. Met een matig natte spons zal je de kleurstof uit de stof weren, waarna je voorzichtig kan afspoelen. Dit kan echter enkel indien de kleurstof nog niet sterk in het textiel getrokken is. In het andere geval zal je het kledingstuk vervolgens nog eens een wasbeurt moeten bezorgen in de wasmachine. Ga natuurlijk na of je het kledingstuk wel in de wasmachine mag stoppen: in het andere geval zal je de kleding voorzichtig in de wasbak moeten wassen.
Lees ook: Wat betekenen de afkortingen op een fles wijn?
Door tijdig in te grijpen kunnen we een rode wijn vlek snel en efficiënt verwijderen. Van zodra de wijnvlek opgedroogd is, is dat echter een stuk moeilijker. Hoe je zo’n oude wijnvlek moet verwijderen? Dat is afhankelijk van het materiaal waarop de wijnvlek zich bevindt. Bij kookbestendig textiel zal je 1:1 afwasmiddel en waterstofperoxide mixen. Het is wel belangrijk dat je om wijnvlekken te verwijderen kiest voor een niet-alkalisch afwasmiddel zonder bleek. Het mengsel goed op de vlek wrijven, gedurende dertig minuten laten intrekken en de stof uitspoelen met kokend water, zou moeten volstaan. Vergeet de stof natuurlijk niet uit te spoelen in koud water en het nadien te drogen op te hangen.
Voor andere stoffen bestaan er gelukkig ook oplossingen. Voor katoenen of linnen kleding kan je bijvoorbeeld kiezen voor Vanish Oxi Action poeder, terwijl er ook alternatieven bestaan om rode wijn vlekken uit pakweg een tapijt te verwijderen. Hieronder zijn een aantal van die uitzonderingen toegelicht.
Een rode wijn vlek is eenvoudiger te verwijderen uit gekleurde kledingstukken. Bij witte kledingstukken blijven er immers heel eenvoudig restanten aanwezig. Toch bestaat er een handige en bijzondere reinigingsmethode om een rode wijn vlek uit witte kledingstukken te verwijderen. Hierbij zullen we witte wijn gebruiken. Wrijf de witte wijn wel goed in opdat de ontkleurende eigenschappen hun werk kunnen doen. Kies uiteraard voor een goedkope maar zuivere witte wijn. Wat ons betreft is een Bortoli Sacred Hill van enkele euro’s zeker voldoende.
Maak vervolgens een pasta van water en wijnsteenpoeder en wrijf ook dat goed in. Zo wordt de stof een stuk vochtiger, waardoor de ontkleurende deeltjes de kleurstof bereiken. Bij grote vlekken zal dit echter zelden volstaan. In dergelijke gevallen zal je een oplosmiddel in combinatie met een stuk zeep moeten gebruiken. Door het oplosmiddel in de vlek te laten trekken kan je de vlek uit de stof trekken met een gewoon stuk zeep.
Zo het kledingstuk volledig wit is en geschikt is voor behandeling met bleek, mag je uiteraard gaan voor die snellere reinigingsmethode. Laat het bleekmiddel dan wel voldoende lang intrekken. Anders loop je het risico dat je de stof enkel uitwendig bleekt, terwijl de kleurstof van de rode wijn veel dieper ingetrokken is.
Lees ook: Dit zijn de beste wijn apps voor op je smartphone
Maak jezelf hier maar geen illusies: het verwijderen van een rode wijn vlek uit zijde of satijn is niet eenvoudig. Enkel indien je meteen na het morsen ingrijpt door er een beetje zout over te strooien en goed te deppen, durft het soms eens te lukken. Nadien kan je immers nog maar weinig doen en dit ten gevolge van de gevoelige kenmerken van de stof. Een professionele reiniging bij een stomerij zal zich met andere woorden opdringen.
Ook wol laat zich niet op dezelfde manier als andere stoffen reinigen. Gelukkig kunnen we hier wel gewoon zelf aan de slag. Hier zal je de wijnvlek echter niet deppen met witte wijn maar met azijn. Goed opwrijven, een nachtje laten intrekken en vervolgens klassiek wassen zal volstaan. Als ook dat niet helpt zou je het proces kunnen herhalen maar het eerst een nachtje laten weken op karnemelk. Volgens grootmoeders zou dat wonderen verrichten. Dat zou de deeltjes immers soepeler maken waardoor de kleurstof eenvoudig door het waswater wordt opgenomen.
Zo zie je maar: een rode wijn vlek verwijderen is zo gepiept. Daar drinken we op!