Cava, prosecco en champagne: dat zijn toch gewoon alle drie schuimwijnen, de ene wat duurder dan de andere? We horen die opmerking wel vaker terugkomen. En misschien klopt het wel, ware het niet dat er ook op kwalitatief vlak enkele verschillen te noteren vallen. En die verschillen laten zich ook in andere smaakbelevenissen vertalen, waardoor de ene fles al snel beter en exclusiever is dan de andere. De verschillen beperken tot hun naamgeving en prijsklassen? Dat zou niet eerlijk zijn. Maar wat zijn dan wél de verschillen tussen cava, prosecco en champagne? Wij lijsten de belangrijkste verschillen tussen champagne, prosecco en cava even voor jou op.
Volgens velen situeert het grootste verschil tussen cava, champagne en prosecco zich bij de oorsprong ervan. Champagne is immers altijd afkomstig van de Champagnestreek. De naam geniet bescherming en enkel schuimwijnen uit die regio mogen de naam champagne dragen.
Lees ook: De beste wijn apps voor je smartphone
Champagne is dus een Franse schuimwijn uit de Champagnestreek. Maar wat is cava dan? Eigenlijk zouden we cava kunnen omschrijven als een Spaanse champagne. Het is immers ook een schuimwijn die in tegenstelling tot champagne in Spanje wordt gemaakt. In tegenstelling tot champagne is het bovendien ook niet verbonden aan een bepaalde regio, maar mag de cava champagne overal in Spanje worden gemaakt. En wat is prosecco dan weer? Ook hier gaat het om een schuimwijn. Wel is een prosecco wijn exclusief afkomstig uit Italië. Ook hier is het verder niet gebonden aan een bepaalde regio, net zoals cava dus.
Voor een champagne vertrekt men meestal van drie druivensoorten: de pinot noir, de chardonnay en de pinot meunier. Dat geeft hen een typerende en exclusieve smaak. Die samenstelling geeft echter maar weinig informatie over de smaak van de champagne. Daarom zal men de champagne ook indelen van uiterst droog naar zoet (van brut nature tot demi-sec). Maar wat is nu de demi-sec of brut champagne betekenis? Een demi-sec champagne is vrij zoet en heeft een suikergehalte van ongeveer 33 tot 50 gram. Een brut zal daarentegen minder dan zes gram suiker (of zelfs helemaal geen suiker) bevatten en heeft dan ook een vrij droge smaak. Wat betekent sec champagne tot slot? Dat bevindt zich er mooi tussenin en zal meestal 17 tot 33 gram suiker bevatten. Brut of sec: een champagne kan zowel jong als oud gedronken worden. Hoe dan ook heeft het altijd een frisse smaak.
Bij cava maakt men overigens ook een onderverdeling die sterk doet denken aan die van champagne. Ook de cava drank kan zowel oud als jong gedronken worden. Het laat zich kenmerken door een licht gekruide smaak die echter nog steeds fris is. Vooral dat laatste geeft de cava betekenis.
Lees ook: De top 10 champagnes om het nieuwe jaar in te luiden
Bij prosecco is dat echter volledig anders. Hier spreekt men over drie onderverdelingen: spumante, frizzante en tranquillo. Zo’n spumante zal langdurig parelen, terwijl een tranquillo rustig zonder bubbels komt. Een frizzante houdt de boot dan weer mooi in het midden. Tot slot kan een prosecco schuimwijn enkel jong gedronken worden en is de smaak meestal een stuk zoeter dan wat we van cava en champagne gewoon zijn.
Dat champagne, cava en prosecco verschillen op basis van prijs, hoeven we vast niet te herhalen. Een champagne is dan ook de meest exclusieve en de duurste variant van de drie. Voor een fles champagne begin je daarom al snel te rekenen vanaf twintig euro. Van zodra de champagne exclusiever wordt, kunnen die prijzen echter al snel oplopen. Een brut champagne van meer dan 250 euro is bijvoorbeeld zeker niet ongewoon.
Bij een cava wijn liggen de prijzen toch gevoelig lager. Voor ongeveer tien euro kan je dan ook al een goede fles cava in huis halen. Prosecco is vervolgens nog een stuk goedkoper. Het zou op zijn beurt 50% goedkoper zijn dan cava.
Het prijsverschil is uiteraard niet alleen afhankelijk van de smaak en de gebruikte druiven. De hogere prijs van champagne en cava is eveneens het gevolg van de Méthode traditionelle waarbij men de schuimwijn op fles laat rijpen. Bij een champagne ligt die rijpingsduur gevoelig hoger dan bij cava. In het geval van de goedkopere prosecco laat men de tweede vergisting echter in een tank plaatsvinden. Het gevolg hiervan is een andere soort bubbels en een beperkte houdbaarheid. Uiteraard is het productieproces op zijn beurt wel goedkoper, wat zich ook in de aangehaalde lagere prijs laat vertalen.