Als we in Nederland denken aan wijngebieden komt de Moezel op de eerste plaats en kennen we eigenlijk alleen maar witte wijnen. Dat is niet terecht omdat uit de Pfalz behalve witte wijnen ook steeds meer rode wijn komt, die beslist van goede kwaliteit is en op geen enkele tafel misstaat. Duitse wijnen uit de Pfalz zijn er ook van Grosses Gewächs en dat is vergelijkbaar met een Grand Cru over de Franse grens.
De Pfalz is het bergachtig gedeelte van Rheinland-Pfalz. In een strook met als middelpunt Neustadt wordt al eeuwenlang wijnbouw bedreven. De strook loopt door naar het wijnstadje Alzey in het noorden. Men noemt de weg die door het gebied loopt de Weinstrasse en die doorkruist diverse pittoreske dorpen. De omstandigheden in de Pfalz zijn vergelijkbaar met die in de Franse Elzas. Beide gebieden worden ook door bergachtige gebieden afgesloten. Dit zorgt voor een microklimaat waar de temperaturen een paar graden hoger liggen dan in de omgeving. Dat betekent goede omstandigheden voor de aanplant van druiven.
Zoals gebruikelijk in de de Duitse wijngebieden is de Riesling hier de meest voorkomende druif die wordt gebruikt voor heerlijke frisse witte wijnen. De wijnen uit de Pfalz zijn door de klimatologische omstandigheden voller en steviger dan die uit de Moezelstreek. Ook de Chardonnay en Sauvignon Blanc doen het erg goed in de Pfalz. Omdat het een van de warmere gebieden in Duitsland is, wordt er ook steeds meer rode wijn geproduceerd. Inmiddels bestaat bijna 40% van de aanplant uit blauwe druiven. De Dornfelder is de typisch Duitse blauwe druif, maar door de klimaatverandering is het ook inmiddels mogelijk om meer exotische druiven, zoals de merlot of de syrah te gebruiken. Het assortiment aan wijnen uit de Pfalz wordt hierdoor steeds groter. Er wordt zelfs in beperkte mate een druif met bijna mediterraan karakter verbouwd: de regent. Men voorstelt hier een grote toekomst voor.
Een goede eenvoudige Riesling uit de Pfalz is bijvoorbeeld de Eymann Gönnheimer. Deze droge witte wijn heeft een frisse afdronk en accenten van groene appel en citrusvruchten. Een Pinot Noir uit het gebied is de Bassermann-Jordan Spätburgunder. Rood fruit en noten vormen een smakelijke combinatie in deze stevige rode wijn. Een aanrader is ook de Dornfelder Pfalz QbA 2017. De kleur van de wijn is dieprood en de accententen van bessen en steenfruit zijn duidelijk te herkennen. Het is een fruitige wijn met karakter en kruidige accenten.
Een lekkere witte Pfalz wijn is een echte dorstlesser die op 10 graden Celsius het beste tot zijn recht komt. Het is een wijn die je op warme dagen in goed gezelschap drinkt in de tuin of op een terras. Zoals alle frisse witte wijnen combineer je Pfalz wijn met wit vlees zoals kip of andere gevogelte. Maar bij een visgerecht komt de smaak van deze lekkere witte wijn ook goed uit. En als je kiest voor een smakelijke salade, valt een glas witte Pfalz beslist niet te versmaden. De rode wijn uit de Pfalz past perfect bij stevige Duitse vleesgerechten.
© 2024 — WijnenKoning.nl — v5 — 2024-11-20T05:15:53+01:00 — development by harrissoftware.nl